Ett besök hos engelska Blackburn satte punkt för årets referensprojekt. Tolv ledare från nio olika svenska klubbar fick där följa Championship-föreningens arbete från nära håll.
– Det fanns inga hemligheter och det gillade jag, säger IK Brages utvecklingschef Jerry Andersson, som var en av deltagarna.

För tredje året i följd har Svensk Elitfotboll, under Unicoach-paraplyet, arrangerat ett referensprojekt som riktat sig till akademianställda i de svenska klubbarna.

Projektet har dels inneburit digitala föreläsningar, dels erfarenhetsutbyten på utländsk mark. Dinamo Zagreb var det första stoppet, nederländska Groningen och Utrecht blev det andra, och sist ut var nedslaget hos anrika Blackburn Rovers.

Jerry Andersson, utvecklingschef i Brage sedan hösten 2022, gillade vad han fick se:
– Blackburn hade en väldigt tydlig struktur och strategi framåt. Oavsett vem man pratade med så kändes det som att alla strävade mot samma mål. De var till exempel skickliga på att få P13-tränare att känna att jobbet de lägger ner är jätteviktigt, säger Andersson.

Han lyfter fram mängden träning, ett lyckat skolsamarbete och tillsynes välfungerande kommunikation mellan akademi och seniorverksamhet som andra inspirerande delar.

Men Jerry Andersson värdesatte också det erfarenhetsutbyte som skedde mellan de svenska klubbrepresentanterna under besöket, som pågick i tre dagar.
– Man knyter verkligen kontakter med de andra elitklubbarna i Sverige, och träffar många likasinnade som man kan prata av sig med och hämta inspiration från. Jag tycker att det ger minst lika mycket som själva resan.

SEF:s akademiutvecklare Thomas Hasselgren har tillsammans med kollegan Jimmy Högberg utformat årets referensprojekt, och båda var nöjda med programmet i Blackburn. De fick bland annat följa träningar med såväl ungdoms- som A-lag, men också en U21-match där Nice stod för motståndet.

– Vi fick bra insyn i det engelska akademisystemet och hur de jobbar individuellt med spelare. Blackburn ligger långt framme på det området och har också, tack vare sin strategi, det yngsta laget i Championship. De var väldigt öppna när vi var där och det är vi förstås väldigt tacksamma för, säger Hasselgren.

Han blickar samtidigt tillbaka på ett lyckat referensprojekt i sin helhet.
– Vi har varit i tre ganska olika fotbollsländer, och jag tycker att det går att plocka hem delar från alla dessa till Sverige. Jag upplever att deltagarna har varit nöjda och att de fått med sig kunskap och idéer, som de förhoppningsvis fördelar vidare till kollegor i sina respektive klubbar, säger Thomas Hasselgren.

Deltagare under referensprojektet hos Blackburn (10-12 oktober):
AFC Eskilstuna: Erika Karlsson
Halmstads BK: Robert Nordström
Helsingborgs IF: Andreé Rentsch
IF Elfsborg: Tony Lundqvist & Jacob Andrén
IK Brage: Robin Laszlo & Jerry Andersson
IK Sirius: Wilhelm Westergren
Mjällby AIF: Daniel Nilsson & Roger Christiansen
Örebro SK: Matim Kayaci
Östers IF: Edvin Iversen
Svensk Elitfotboll: Thomas Hasselgren & Jimmy Högberg