När världens främsta fotbollsakademier rankas så brukar kroatiska Dinamo Zagreb hamna i den absoluta toppen. Kristian Haynes, utvecklingschef i Trelleborgs FF, var en av 14 svenska klubbrepresentanter som nyligen fick chansen att följa verksamheten på nära håll.
– Det finns alltid saker att plocka med sig, säger han.

Resan ingick i det referensprojekt som arrangeras av Svensk Elitfotboll, och som under 2023 – utöver Kroatien – innehåller besök i Nederländerna och England. Varje elitklubb har fått möjligheten att skicka två representanter vardera, och samtliga har befattningar inom den egna akademin.

Vistelsen i Zagreb blev fyra dagar lång, varav två av dessa vigdes åt ett nedslag på Dinamos anläggning. Kristian Haynes berättar att den påminde om Vångavallen – “det var mycket betong” – och att man tog del av såväl presentationer som träningspass på plats.
– Vi fick en bra inblick i föreningens olika delar: det varvades teoretiska genomgångar med bland annat videoanalytiker, akademichefen, scoutingansvariga och fystränare. Vi fick även se hur detta fungerade i praktiken på planen i form av träningar med olika lag, samt även en match med U13, säger den förre elitspelaren Haynes och tillägger:
– Jag plockade med mig flera saker därifrån som skiljer sig från hur vi gör inom svensk fotboll.

Han pekar på några specifika områden:

Selektering:
– De ska ha de bästa spelarna redan i yngre åldrar. För dem är det inga problem att byta ut någon spelare mot en annan som är bättre. Dinamo har mycket attraktionskraft och alla vill spela där.

Träningsmängd:
– De lägger dubbelt så många timmar som vi gör i ungdomsåren, och jag tror att det är en stor faktor till att de får så stark utveckling på individerna i ett tidigare skede. Vi smyger igång med boll och lek, men hos Dinamo startar de hårt med många pass.

Isolerad teknik:
– De drillas tidigt i att kunna använda båda fötterna. De har en vägg som har delats upp i olika rutor, två gånger en meter stora, med nummer på sig. Där får de träna tillslag och det känns ganska unikt: det är lite Björn Borg och hans garagevägg över det. Dinamo jobbar mycket med repetition överlag.

Segerfokuset:
– Man representerar Dinamo och ska vinna, det vill de lära spelarna tidigt. Ser jag till min egen värdegrund tycker jag inte att det är viktigast, jag vill ju se progression i utveckling och bygga processer, konstaterar Haynes.

Andra intressanta detaljer: de äldre akademilagen spelar väldigt många matcher per säsong – vissa upp till 60 stycken – men man väljer också att minska träningsdosen i vissa av ålderskullarna med hänsyn till deras utveckling under puberteten. 
– Mycket var väldigt intressant, och det är alltid kul att komma iväg och se något annat, samtidigt som man också berikas av de diskussioner som sker internt med de andra svenska klubbarna, säger Kristian Haynes.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, summerar besöket i Kroatien så här:
– Kontexten är olik vår, med tidig selektering, mer träning och högre krav på spelarna redan från åtta, nio års ålder. Det man kan ta med sig är väl främst träningsmängden, speciellt för de yngre: de tränar ungefär dubbelt så många pass mot våra spelare i dessa åldrar. Därmed nyttjar de den gyllene åldern maximalt för teknikinlärning, medan vi tyvärr får kompensera mycket av den träningen långt upp i ungdomsåren när spelaren är inne i en tillväxtspurt, vilket inte alltid är optimalt, säger Hasselgren och fortsätter:
– Utöver besöket hade vi också många fina diskussioner mellan deltagarna. Såna här resor ger väldigt mycket socialt, och min förhoppning är att deltagarna nu åker hem med mer erfarenhet och kunskap som de kan förmedla vidare till sina kollegor.  

Deltagare vid referensprojektet i Kroatien (29 maj-1 juni):
Linus Wennberg (AIK)
David Johansson (BK Häcken)
Elias Levi (Degerfors IF)
Erik Östlin (GIF Sundsvall)
Eric Lind (Hammarby IF)
Liam Wohlén (IFK Göteborg)
Armando Ibrakovic (IFK Norrköping)
Jesper Sandberg (IFK Norrköping)
Martin Biärsjö (Trelleborgs FF)
Kristian Haynes (Trelleborgs FF)
Jonathan Enzo Arnet (Varbergs BoIS FC)
Nicholas Wallin Nastaj (Varbergs BoIS FC)
Emilio Nammour (Västerås SK FK)
Robert Grandén (Östers IF)
Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll)
Jimmy Högberg (Svensk Elitfotboll)

Foto: Thomas Hasselgren & Jimmy Högberg