Ligacupens P16-final är en match mellan Mjällby AIF och Djurgården – men också mellan två tränare som en gång i tiden stod på samma sida.
– Det ska bli kul att välkomna honom till Strandvallen, säger Mjällbys Daniel Nilsson om motståndarkollegan Hannes Grönblad.

Hannes Grönblad gör sin sjätte säsong i Djurgårdens akademi, men innan han blev tränare så var han spelare. Ja, till och med lagkapten i Kristianstads FF:s pojkallsvenska P17-lag. Tränare där var ingen annan än Daniel Nilsson.

När en skada kom i vägen så insisterade Nilsson på att Grönblad skulle hålla sig kvar inom fotbollen, och några år senare höll han i den UEFA B-kurs som den sistnämnde gick.
– Det är jättekul att det gått bra för Hannes och att han fått den utveckling som han fått som tränare, säger 45-årige Daniel Nilsson, som själv varit i Mjällby AIF:s akademi sedan 2020.

Och han verkar vara en person som Hannes Grönblad ser upp till:
– Daniel är en stor anledning till att jag blev tränare. Han inspirerade mig med sitt tränarskap men pushade mig också att satsa på det här.

Men tillbaka till matchen: Mjällby har fått en stark start på säsongen och leder P16 Allsvenskan Södra. I Ligacupen hade man resultaten på sin sida i slutspelsgruppens sista omgång och kunde därigenom passera IFK Göteborg och Kalmar FF, som kryssade i sitt möte.
– Men vi hade samtidigt vunnit över båda så i slutändan kändes det ganska rättvist, resonerar Nilsson.

Hur skulle du beskriva det lag du tränar?
– Jag tycker att vi har en Mjällby-identitet: vi jobbar hårt för varandra och har även jobbat med att sätta olika beteenden i gruppen. Vi vill styra varandra, pusha och förstärka varandras aktioner. Det är en stark grupp som utvecklat sitt sätt att ta sig an utmaningar tillsammans och anpassa sig efter spelet. Vi strävar ju efter att utveckla spelare som kan tänka fotboll och ta beslut både individuellt och kollektivt.

Men finalutmaningen blir inte enkel. Gästande Djurgården har vunnit majoriteten av årets matcher och dessutom gjort mål i massor.
– Prestationsmässigt har det gått lite upp och ner, men vi har ändå lyckats påverka motståndarna offensivt som defensivt till vår fördel och fått med oss väldigt bra resultat i alla tävlingsmatcher. Vi har ett väldigt talangfullt lag där den individuella skickligheten är hög. Vi försöker att kombinera det med att göra aktioner som går i linje med det Djurgården står för: hårt arbetande järnkaminer, säger Hannes Grönblad.

Finalen spelas onsdagen den 1 maj, med avspark 12.00, på Strandvallens A-plan.
– Det kommer bli en jämn match, det är jag säker på, säger Grönblad.

Finalen visas direkt här!