P19-klassen är sist ut bland Ligacupens finaler, och det är en titelmatch mellan två riktiga tungviktare på akademisidan: Malmö FF och Brommapojkarna.
– Vi är nära vårt mål, konstaterar MFF-tränaren Max Westerberg.

Djurgårdens P16-lag blev årets första mästare i Ligacupen, och veckan därpå tog IFK Norrköpings 17-åringar hem den andra finalen.

Den tredje spelas på idylliska Uppåkravallen i Hjärup, nu på onsdag. Malmö FF har favör av “hemmaplan” och får möjligtvis räkna med att bära favoritskapet med tanke på lagets fina tävlingsfacit hittills under året.

Men det finns, åtminstone enligt tränare Max Westerberg, mer att kräma ur.
– Det kanske låter högfärdigt att säga när vi tagit flest av poäng av alla i P19 Allsvenskan, men vi är faktiskt inte så nöjda. Vi har egentligen bara fått till en prestation som vi är helt tillfreds med. Även när vi vunnit så har vi kommit undan billigt vid något tillfälle, och sedan har vi också haft några poängtapp som varit rejält onödiga. Det har varit upp och ner, berättar han.

Som P19-tränare är Westerberg van vid att behöva spela ihop en relativt färsk trupp varje säsong, och 2024 är inget undantag. Dessutom är snittåldern låg sett till tidigare upplagor.

Men målet, det är alltid detsamma:
– Det ligger i sakens natur att vi vill tävla för att vinna varje match, och gör man det i ett cupspel eller i Allsvenskan så vinner man. Spelarna har själva satt upp ett kortsiktigt resultatmål om att ta hem Ligacupen.

Vad säger du om er finalmotståndare, Brommapojkarna?
– BP har alltid välutbildade och tekniskt skickliga spelare som kan fatta beslut i högt tempo. Lite likt oss själva, skulle jag säga. Det är såklart en tuff motståndare.

I det tekniska området på motsatt planhalva står BP-tränaren Ulf Kristiansson, ny för året efter att ha anlänt från Vittsjös damallsvenska verksamhet. På meritlistan finns också en mängd olika uppdrag på herrsidan samt inom Svenska Fotbollförbundet.

Hans första månader vid P19-rodret? Ömsom vin, ömsom vatten, menar Kristiansson själv.
– Vi har haft en lite tyngre period på sistone och tappat ledningar sent i de två senaste matcherna, så det är bra tajming att den här matchen kommer nu. Det är något annat och blir en chans för spelarna att spela för en titel, vilket såklart känns inspirerande.

Kristiansson säger också så här om Malmö FF:
– De är skickliga på att hålla i bollen och har stor individuell spets på vissa positioner. Det är verkligen en motståndare som vi behöver respektera.

Matchen börjar 14.30 och sänds kostnadsfritt via Fotboll Play.

Bilder: Thomas Sedin