FC Groningen, FC Utrecht och Nederländernas fotbollsförbund. Det var besöksmålen i den senaste etappen av Svensk Elitfotbolls referensprojekt, som lockade 29 deltagare från 21 olika klubbar.
– Det har varit lärorikt och inspirerande, säger Antoine Meunier, till vardags P16-tränare i Örgryte IS.
Varje år sedan 2021 har SEF arrangerat internationella referensprojekt som riktar sig till anställda inom de svenska elitklubbarnas akademier. Under 2023 kunde de deltagande föreningarna själva välja mellan tre olika resmål: Dinamo Zagreb i Kroatien, Groningen och Utrecht i Nederländerna samt Blackburn i England.
Nu har två av dessa besök avverkats, och senast i raden var det nederländska nedslaget där Groningen, i andradivisionen, och Utrecht, i den högsta, skärskådades på plats.
– Det är inspirerande att få ta del av andra klubbars miljöer och hur de jobbar. På så sätt kan man ta med sig bra saker hem till Sverige. Samtidigt är det allra roligaste att få nätverka genom att träffa och utbyta erfarenhet med akademichefer och andra tränare. Det är otroligt nyttigt, säger 26-årige Antoine Meunier, en av två ÖIS-representanter under resan.
Han pekar på tre konkreta reflektionspunkter att ta med hem till Göteborg: 1) de nederländska klubbarnas samverkan med skolor, regioner och andra föreningar, 2) metodiken och den röda tråd som löper från akademi till seniorverksamhet, och 3) möjligheterna som den sortens resurser kan generera.
Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på SEF, poängterar samtidigt att både Groningens och Utrechts budgetar kan matchas av svenska lag, men att nederländska klubbar är bra på att maximera sina resurser.
– De har som regel en bättre verksamhet från yngre åldrar, tränar oftare och med mer kvalitet. Klubbarna har ofta specialister för de olika åldrarna, samt allmänt en högre status. De är ofta också välutbildade och står för en god uppföljning av både spelare och tränare från dag ett.
Hasselgren är också nöjd med veckans innehåll, som utöver klubbesöken inkluderade ett besök på det nederländska fotbollsförbundets fina anläggning.
– Jag tycker att det har varit en bra blandning och att vi fått en ganska klar bild av hur man jobbar från yngre åldrar och ända upp i A-laget i Nederländerna. Vi har dessutom haft bra gruppdiskussioner mellan de svenska deltagarna. Det är oerhört värdefullt att de får lära känna varandra och utbyta erfarenheter, säger han.
Deltagare under referensprojektet i Nederländerna (19-21 september):
AFC Eskilstuna: Robert Graa Holegård
AIK: Alex Lomas
BK Häcken: Alfons Petersson
BP: August Berg & Joakim Borneving
Degerfors IF: Mikael Eklund
Djurgården: Hannes Grönblad & Kuje Latifi
GAIS: Sebastian Lindström
GIF Sundsvall: Erik Johansson
Halmstads BK: Mattias Olofsson
Hammarby: Jocke Rydberg
Helsingborgs IF: Robin Stolt
IFK Göteborg: Christian Djuvfelt
IFK Värnamo: Enes Ahmetovic & Emil Åhlberg
IK Sirius: Conny Sveijer
Jönköpings Södra IF: Oscar Carlsson
Kalmar FF: Martin Edman & Martin Sjöstrand
Landskrona BoIS: Christian Pizevski & Sam Khayyami
Malmö FF: Adam Ånhammar & Johan Eiswohld
Skövde AIK: Joel Tivemo & Per Mörk
Västerås SK FK: Emilio Nammour
Örgryte IS: Antoine Meunier & Jacob Thräff
Svensk Elitfotboll: Thomas Hasselgren, Jimmy Högberg & Martin Ahlin
.
.