De har mötts två gånger redan i år, men i den tredje matchen mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping står plötsligt en titel på spel – nämligen den som går till vinnaren i Ligacupens P17-final.
– Har vi tagit oss hit så vill vi såklart vinna, säger Jesper Sandberg, IFK Norrköpings tränare.

I början av mars fick vi en första indikator på lagens slagkraft sinsemellan när IFK Göteborg, trots en utvisning i mitten av första halvlek, lyckades besegra Norrköping med 3-1 på bortaplan i Ligacupens slutspelsgrupp.

Så sent som i lördags kom det andra mötet, i P17 Allsvenskan, med ett liknande utfall: IFK Göteborg vann med 4-0. 

Och nu på torsdag väntar rond 3 i form av Ligacupens final, som spelas på konstgräset i Serneke Arena i Göteborg.
– Men jag tror att det kommer vara två helt andra lag i finalen än senast vi möttes, säger hemmatränaren Loke Grahn, ny för året i “Blåvitts” akademi.

Hans tid i klubben har så här långt kantats av idel imponerande resultat och insatser. En kom i Ligacupens semifinal där IFK Göteborg, trots underläge med två mål i matchens slutskede, vann mot Mjällby efter förlängning.
– Vi tävlar och utmanar oss själva varje dag i träning, just för de här situationerna. När det gäller som mest ska vi kunna ta i som mest. Det låter ju konstigt att jag skulle ha varit lugn och trygg även när vi låg under med två mål, men jag var ganska säker på att vi skulle komma ikapp i och med att vi har en så otroligt bra träningsmiljö, menar Grahn.

I den andra semifinalen vändes ett annat underläge när IFK Norrköping besegrade AIK.
– Det har varit lite upp och ner i de matcher som varit under året, men det hänger också ihop med att man testar saker tidigt under säsongen. Vi har haft höga toppar men också några djupare dippare i ett par matcher, säger tränaren Jesper Sandberg.

Vad vill du se från IFK Norrköpings håll i finalen?
– Maximal respekt för motståndet, men utan rädsla överhuvudtaget. Vi ska vilja styra matchen själva, och om vi inte kan det via eget bollinnehav så får det bli genom ett högt försvarsspel där vi inte avvaktar eller väntar. Vi ska inte ha någon handbroms i, utan kör på som vanligt även om det här är en cupfinal mot ett bra lag.

Att Sandberg har stor respekt för IFK Göteborg råder det inga tvivel om:
– De har en riktigt bra kull med 07:or och 08:or där flera spelare är extremt skickliga individuellt, men de är också välorganiserade som lag. Går man högt så är de duktiga på att ta sig bakom, och gör man inte det så är de bra på att ha ett etablerat anfallsspel. Det är ett flexibelt lag som utmanar sin motståndare, konstaterar han.

Samma respekt finns å andra sidan från blåvitt håll:
– Norrköping är ett jättebra lag som är svårt att möta. De är duktiga i sin höga press, vassa i sitt etablerade anfallsspel, vänder bollen väldigt snabbt och har dessutom en väldigt kompetent tränare. Det blir en tuff batalj, säger Loke Grahn.

Ligacupens final börjar klockan 14.00 på torsdagen och matchen sänds via Fotboll Play.

Foto: IFK Norrköping