I 45 minuter såg Malmö FF inte ut som något mästarlag i Ligacupens P19-final. Ytterligare 45 minuter senare hade man, trots en utvisning, bevisat motsatsen och tagit hem turneringen efter en stark vändning mot Brommapojkarna.
– Matchen innehöll väl alla beståndsdelar som en välregisserad final ska göra, konstaterar MFF-tränaren Max Westerberg nöjt.

Barn, vuxna och fotbollsstjärnor som Sebastian Nanasi och Taha Ali hade tagit sig till Uppåkravallen i Hjärup där de fick se blåsten bli en av snackisarna under onsdagseftermiddagens final.

BP hade den exempelvis i ryggen under första halvlek och använde det till sin fördel. Kamilcan Sever, som nyligen debuterade för A-laget i Allsvenskan, sprang ikapp en djupledsboll och satte 1-0, innan ett mäktigt distansskott från Jonatan Oreland innebar 2-0.

Antalet kvalificerade avslut för MFF när pausvilan ljöd? Noll.
– Vi satte oss själva i en tuff sits, vi var inte bra i första halvlek. Jag tycker att vi var omständiga med bollen och passiva defensivt. Samtidigt kom vi in till pausvilan och kände att de inte hade kört över oss. Visst var det ett svårt läge, men inget som inte gick att göra något åt, säger Max Westerberg.

Sedan väntade medvind i både bildlig och bokstavlig bemärkelse, för bara några få minuter hade passerat när Alexandru Ghita nickade dit 1-2, och i 55:e kom även 2-2 sedan Gentian Lajqi hittat krysset med en frispark.

När allt tycktes gå MFF:s väg så åkte dock laget på en utvisning med timmen spelad, efter att jättelöftet Kenan Busuladzic dragit på sig två gula kort i samma sekvens.
– I någon mån tycker jag att vi samlade oss ganska snabbt efter det och förstod vad vi behövde göra. Vi var kompakta, och det var en nyckelfaktor under första tio, femton minuterna att vi tog hand om bollen på ett bra sätt när vi vann den. Det var till exempel det som ledde till 3-2-målet, menar Max Westerberg.

Ledningsbollen – ett skott utifrån med fin ackuratess från Viggo Jeppsson – kom med kvarten kvar och blev i slutändan matchens sista. BP-maskinen hade fått slut på bensin, även om man gjorde en sista slutforcering.

– Första halvlek var bra och då ledde vi rättvist, men sedan stod vi för en jättedålig andrahalvlek och då förlorade vi också rättvist. Det är klart att det känns surt, säger BP-tränaren Ulf Kristiansson, framförallt besviken över några av de aktioner som föranledde baklängesmålen.

Desto gladare var då MFF-kollegan Westerberg, som samtidigt erkände att han hade “170 i puls” under de avslutande minuterna.
– Det känns väldigt bra. Grabbarna är väl värda det här, de arbetar väldigt hårt och målmedvetet varje dag.

Stort grattis, Malmö FF!

Ligacupen P19, final
Malmö FF – IF Brommapojkarna 3-2 (0-2)
Målen: 0-1 (14) Kamilcan Sever, 0-2 (31) Jonatan Oreland, 1-2 (47) Alexandru Ghita, 2-2 (55) Gentian Lajqi, 3-2 (74) Viggo Jeppsson.

Malmö FF:s startelva:
William Nieroth Lundgren – Amadeus Sundgren, Nils Zätterström, Simeon Jovanovski, Alexander Hughes (k) – Viggo Jeppsson, Kenan Busuladzic, Zakaria Loukili – Gentian Lajqi – Daniel Tristan Gudjohnsen, Alexandru Ghita.

Avbytare:
Theodor Kvist (mv), Linus Larsen, Finlay Neat, William Åkesson, Viggo Karlsson, Anton Höög & Adrian Daly Tempelaar.

Brommapojkarnas startelva:
Philip Isaksson – Charlie Antonelius, Viggo Elfström, Oskar Cotton (k), Jonatan Oreland – Charlie Nildén, Ossian Nordvall – Eric Pathansali, Alfons Lohake, Evans Botchway – Kamilcan Sever.

Avbytare:
Rasmus Jansson (mv), Martin Östergren, Kim Kotiram, Muhammed Hamza Korkmaz, Liam Björklund, Linton Ulloa Niinivirta, Love Arrhov.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån