Arbetet med utvecklingschefsprojektet går vidare. Efter utbildningen med belgiska Double pass så träffades utvecklingscheferna i mindre grupper för erfarenhetsutbyte mellan klubbarna.
– Vi försöker få klubbarna att skapa en egen standard för vad som ska gälla i deras akademin varje dag och något att bygga vidare på som kan stärka svensk fotboll som helhet över tid, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Träffarna utgör den fjärde modulen av totalt sex moduler, och går ut på att de deltagande utvecklingscheferna redogör för hur de jobbar i sin akademi idag, vad de lärt sig under utbildningen och vad från utbildningen som de tar med sig hem till sin vardag. Två av träffarna hölls i Göteborg, den ena med BK Häcken som värd och den andra hos IFK Göteborg. På varje träff medverkade tre klubbar för att skapa en personlig och bra miljö för dialog.

Magni Fannberg, utvecklingschef i AIK, deltog på båda träffarna. Fannberg hyllar den nya centrala funktionen, under Thomas Hasselgrens ledning, som är riktad för att jobba med klubbarnas akademiutveckling.

– Jag tycker att det här är fantastiskt för svensk fotboll. Det gör både jag och många andra från andra klubbar. Kvalitén på det som SEF levererar, som till exempel de här träffarna. Det är något på gång. Jag menar, vi har något gemensamt i den här grupperna och en gemensam utgångspunkt att prata i. Vi utvecklingschefer pratar om så mycket mer än bara matcherna och vi lär mycket av varandra. Vi konkurrerar egentligen inte alls med varandra, bortsett från de sex poängen när man möts i Allsvenskan eller Superettan, menar Fannberg.

– Det som passar AIK passar nödvändigtvis inte exempelvis Halmstad men jag tycker att man ibland kan fastna i ett tunnelseende i sin klubb. Utifrån det är det bara positivt att komma ut och se hur andra gör och få en annat perspektiv. Vissa gånger tar man med sig något hem till sin klubb, andra gånger får man ett kvitto att det man redan gör är rätt.

Förutom Magni Fannberg så deltog också Joakim Nilsson i Malmö FF och Johan Jonsson från BK Häcken på träffen på Hisingen medan Jens Nilsson, Kalmar FF och Roger Gustavsson, IFK Göteborg, var övriga deltagare på träffen i Göteborg.

– Jag har inspirerats mycket av det här med identitet och filosofi. Det är inget nytt i sig men man ser hur viktigt det är att klubben alltid måste ha en grund att falla tillbaka till på, oavsett hur det går sportsligt, menar Jens Nilsson, utvecklingschef i Kalmar FF.

Svensk Elitfotboll gör det här arbetet för att stärka klubbarna i sitt arbete med akademin.
– Det är rätt tuffa krav vi sätter. Vi måste vara kritiska. Vi måste jobba hårdare för att utbilda spelarna ännu bättre. Får vi ännu bättre spelare höjer vi kvaliteten på svensk fotboll, menar Thomas Hasselgren.

– Utvecklingschefsrollen har varit oklar vad det egentligen innebär, både i klubbarna och från centralt håll. För mig är det en ”tränarens tränare”, en som kan coacha och vägleda akademins tränare, dessutom skall personen följa upp klubbens metodik och att det är en gemensam tråd från yngsta laget upp till äldsta i akademin. Det är relativt nytt därför är dagar som dessa ovärderliga för klubbarna. Här får vi tid att diskutera hur det verkligen ser ut, vilka utmaningar vi har. Jag tycker deltagarna har förbered dagen bra och vi hade många intressanta diskussioner.

Varje träff avslutades med ett praktikpass på arrangerande klubbs akademi.

Mer om utvecklingschefsprojektet
Tidslinje:
1.Teamsträff inledning, exempel Silkeborg, individuella teamsmöten
2.Fortsättning teamsmöten
3.Double Pass
4.Erfarenhetsutbyte och reflektioner från vårens moduler
5.Studiebesök i utlandet
6.Nationell utvecklingskonferens i Norrköping, 9-10 november

Tidigare artiklar i ämnet:
Positiva tongångar efter genomförd Double Pass-utbildning
Häcken gläds åt “unik möjlighet” med Double Pass
Double Pass-samarbete tar IFK Göteborg framåt
Samarbete med Double pass för att utveckla tränarkompetens och förbättra akademierna