Svensk Elitfotbolls utbildning för utvecklingschefer är tänkt att få de svenska akademierna att ta ytterligare ett steg framåt. Och en bidragande faktor till det är samarbetet med belgiska Double Pass.  
– Det här är en unik möjlighet som vi har fått, säger Johan Jonsson, utvecklingschef i BK Häcken.

Klubbarna som fick fyra eller fem stjärnor i den senaste certifieringen erbjöds i våras en plats i projektet, som sträcker sig över flera månaders tid och där man bland annat hämtar mycket inspiration från utländska akademier. I de deltagande föreningarnas uppdrag ingår också att sprida kunskapen vidare till övriga SEF-klubbar.

Den tredje modulen av totalt sex har kretsat kring Double Pass, ett Belgien-baserat företag som specialiserar sig inom talangutveckling och som använder en vetenskapligt baserad metodologi som grund.

Double Pass-samarbetet är uppdelat i olika delar, och består bland annat av webbinarier, hemuppgifter samt mentorssamtal. I Johan Jonssons fall har Kevin Nicholson – den yngste brittiske tränaren någonsin att få UEFA Pro-licens – suttit i andra änden för att lyssna och ge råd. 
– Innehållet i sig är inte på något sätt nytt eller världsrevolutionerande, men däremot får man med sig ett annat synsätt på hur man kan göra saker, och även hjälp med att skapa en röd tråd från fotbollsfilosofin ända ner till de individuella utvecklingsplanerna, säger han.

27-årige Jonsson, som genom sin roll är ytterst ansvarig för ledar- och spelarutveckling i BK Häcken, konstaterar också att konturerna från samarbetet redan har börjat synas på Gothia Park Academy.
– Ja, vi har börjat att implementera vissa delar av utbildningen i vår verksamhet. Det handlar bland annat om riktlinjer för våra tränare och att få in klubbens dna i allt ifrån hur vi spelar till tränar och coachar, men även kring hur vi beter oss utifrån vår värdegrund. 

Hur ser du överlag på möjligheten att få gå den här utbildningen?
– Att SEF valt att göra den här satsningen och lägga resurser på utvecklingschefer som tillsammans med tränarna ska bidra till att ta spelare från akademin till A-laget tror jag är exakt rätt väg att gå inför framtiden, svarar Johan Jonsson och fortsätter:
– Vi måste utvecklas i takt med omvärlden och de krav som ställs på oss som elitklubbar, och jag upplever helt klart att det här är ett steg i rätt riktning. För oss som klubb har det aldrig funnits ett bättre tillfälle än nu att göra det här utifrån den verklighet vi lever och de personer som vi har i vår verksamhet, och vi är extremt stolta över att få vara med och representera BK Häcken i det här forumet.

Foto: Bildbyrån