Svensk Elitfotbolls utbildning för utvecklingschefer rullar vidare, och i den tredje modulen av totalt sex får deltagarna värdefull hjälp från det belgiska företaget Double Pass.
– För IFK Göteborg passar det här utmärkt just nu, säger Roger Gustafsson, utbildningsansvarig i klubben.

I mars gick startskottet för projektet, där de Unicoach-föreningar som fått fyra eller fem stjärnor i den senaste certifieringen erbjudits en plats. I deras uppdrag ingår sedan att sprida vidare den kunskap som anskaffats till övriga medlemsklubbar.

IFK Göteborg representeras under utbildningen av Roger Gustafsson, en levande legendar både inom “Blåvitt” och svensk fotboll. Han har tillhört föreningen sedan 1983 och bland annat vunnit fem SM-guld som tränare, men beskriver sin nuvarande roll så här:
– Jag jobbar tillsammans med våra tränare för att vi ska kunna ge våra spelare den bästa tänkbara träningen. I botten av det ligger precis det som vi håller på nu med Double Pass-utbildningen: nämligen att man i varje klubb ska ha ett slags fotbollsfilosofi, berättar Gustafsson, som fyllde 69 år i våras.

Double Pass specialiserar sig på talangutveckling och hjälper klubbar, ligor samt förbund att utveckla sitt akademiarbete, och därigenom också sin spelarutbildning.
– Det är inte så att de kommer hit och säger att “så här ska er fotbollsfilosofi se ut”, utan de jobbar tillsammans med föreningarna och hjälper dem att komma fram till det, säger Roger Gustafsson, som liksom övriga klubbar fått fördjupa sig inom områdena lagutveckling, individuell utveckling och så fotbollsfilosofi.

Enligt honom har de svenska akademierna tagit stora steg framåt under det senaste decenniet. Av den anledningen är det viktigt att de samarbeten som inleds också ligger på rätt nivå.
– Det är ingen idé om de inte är något som hjälper oss att utvecklas vidare, och det tycker jag att Double Pass gör. Ingen förening är än så länge komplett i sin akademiutvecklingsplan, och därför blir det här en sorts lista där man kan checka av grejer som man får till sig.

Du har varit med länge inom fotbollen, men upplever du ändå att den här SEF-utbildningen är till nytta för dig och er?
– Det har kanske inte gått obemärkt förbi att IFK Göteborg är i en viss process som förening och inte har nått de framgångar som vi önskat under de senaste åren. A-laget har också testat lite olika sätt att spela fotboll och så vidare, så det här kommer väldigt lägligt för oss i akademin då vi just nu håller på att utveckla vårt akademikoncept ytterligare. För oss är det här paketet helt rätt, säger Roger Gustafsson.

Övriga deltagare i utbildningen är Jens Nilsson (Kalmar FF), Magni Fannberg (AIK), Johan Jonsson (BK Häcken) och Joakim Nilsson (Malmö FF).

Foto: Bildbyrån