Fyra separata grupper, fyra länder. När Svensk Elitfotbolls referensprojekt nu kan summeras så är ansvarige Thomas Hasselgren nöjd med de besök som genomförts hos totalt 13 olika utländska klubbar.
– I stort sett alla har varit väldigt öppna mot oss. Deltagarna har också bidragit tillsammans för att göra detta så bra som det bara går, konstaterar han.

Under hösten har de svenska Unicoach-akademierna fått möjligheten att förkovra sig ytterligare inom området talangutveckling genom arrangerade studiebesök i något av följande fyra länder: Norge, Danmark, Island och Spanien.  

Klubbarna skickade i regel två representanter – akademichefer, utvecklingschefer och/eller tränare – som därefter fick uppleva en ny fotbollsmiljö på plats, samtidigt som de deltagande föreningarna också höll egna presentationer för varandra om styrkorna i sina egna verksamheter.
– Erfarenhetsutbytet har varit viktigt för klubbarna och jag tror att de generellt har fått en större förståelse för varandra. Jag tror också att de har fått med sig en hel del saker överlag, men vad det är kan nog skilja sig åt eftersom klubbarna har lite olika utgångslägen och att deltagarna har olika roller, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll. 

Besöken skedde bland annat hos föreningar som Bodö/Glimt, Breidablik och AGF Århus och Athletic Club.
– Vi har besökt 13 olika klubbar i fyra länder, och det finns någonting man kan ta med sig från allihop. Jag tycker också att vi fått bekräftelse på att vi gör massa bra saker hemma. 

Referensprojektet avslutas med en konferens i Norrköping under vecka 45, där de deltagande klubbarna kommer att sammanstråla för sammanfattande presentationer och diskussioner. 
– Utvecklingskonferensen blir ett slags examen där vi ska försöka samla ihop det vi fått se under höstens resor, samtidigt som det blir en del nya impulser med både nationella och internationella föreläsare. Vi har fått ihop ett bra program med lite olika teman, säger Hasselgren och fortsätter:
– Totalt sett har det här projektet varit till stor nytta och en ögonöppnare  för våra akademier. Nu gäller det att ta med sig kunskapen, förändra i sin miljö utifrån egna förutsättningar och utveckla sig vidare.

Läs om besöket i Danmark här!

Läs om besöket på Island här!

Läs om besöket i Norge här!

Läs om besöket i Spanien här!