Sju svenska klubbar åkte nyligen, tillsammans med Svensk Elitfotboll, på en inspirerande studieresa till Island i dagarna fem.
– Det var ett väldigt givande besök. Islänningarna har verkligen delat med sig av sin kunskap och gjort allt för att vi ska känna oss som hemma, säger Thomas Hasselgren, akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Studieresan på Island är en del av ett omfattande referensprojekt riktat mot de svenska akademierna, och där föreningarna själva fått möjlighet att välja inriktning och besöksland. Framöver står även Danmark, Norge och Spanien på agendan för berörda klubbrepresentanter.

På Island gavs IK Sirius, Landskrona BoIS, IK Brage, Degerfors IF, IF Elfsborg, Västerås SK och Östers IF möjligheten att beskriva sina verksamheter och vad de själva anser sig göra bra i sina klubbar. Därutöver besökte gruppen de isländska föreningarna IA Akranes och Breidablik, men såg även VM-kvalmatchen mellan Island och Tyskland på plats.

Enligt Brages akademichef, Andreas Wallin, blev det under resan uppenbart hur islänningarna har en stark kulturell koppling till aktivitet och rörelse, vilket också avspeglar sig på hur man arbetar med barn och ungdomar i föreningslivet. Han konstaterar också att det fanns flera lärdomar att ta med sig till den egna verksamheten i Borlänge.

– Det som framförallt inspirerade var deras struktur och aktivitetsflöde under träning med barn och ungdomar. Det var inte så långa pass, men de hade väldigt hög aktivitet, säger Wallin, som också uppskattade erfarenhetsutbytena med de svenska klubbarna:

– Oavsett om man är en mindre eller större förening så är det samma grundläggande delar som vi vill jobba vidare med att bli bättre på. Det är alltid intressant att ta del av de andra klubbarnas infallsvinklar, och jag tycker också att delningskulturen svenska klubbar emellan har blivit bättre med åren. 

Under sista dagen av gruppresan besöktes Isländska fotbollsförbundet för en genomgång med förbundskapten Arnar Vidarsson och utvecklingschefen Arnar Bill Gunnarsson.

– Islands fotbollsförbund och klubbarna som vi besökte var väldigt tillmötesgående och fina värdar. De delade med sig av sin kunskap, och till och med bjöd på biljetterna till landskampen. Deltagarna fick också möjlighet att se Islands många häftiga naturupplevelser, så jag tror att samtliga reser hem med minnen för livet, säger Thomas Hasselgren och fortsätter:

– Sista dagens presentationer var väldigt spännande. Som extranummer fick jag också sitta ner med U21-chefen Davíð Snorri Jónasson, som visade hur han arbetar med sitt landslag. Det var otroligt intressant.

Nästa studiebesök i referensprojektet äger rum i Danmark. Då med fokus på tränarutveckling och samarbete, med besök hos AGF Århus, Odense BK samt Silkeborgs IF.

Islandsresans deltagare:
Oscar Norrby (Västerås SK FK), Herman Ottosson (Västerås SK FK), Tobias Celedon (Landskrona BoIS), Simon Christensson (Landskrona BoIS), Oscar Zettergren (IK Sirius), Peter Palmqvist (Degerfors IF), Tobias Edenvik (IF Elfsborg), Tony Lundkvist (IF Elfsborg), Richard Penteus (Östers IF), Johan Göransson (IK Brage), Andreas Wallin (IK Brage).

Foto: Thomas Hasselgren