Den fjärde och sista studieresan i Svensk Elitfotbolls referensprojekt gick till Spanien för studiebesök hos Athletic Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés.
Vi är här för att vi ska lära oss av de bästa spelutbildningsmiljöerna i Europa. Då har vi valt Baskien vid det här tillfället, och se hur de jobbar med spelarutbildning, främst med metodik och sin starka identitet, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

De fyra studieresorna är en del av ett omfattande referensprojekt riktat mot de svenska akademierna, och där föreningarna själva fått möjlighet att välja inriktning och besöksland. Övriga studieresor har gått till Island, Norge och Danmark.

Med på resan till Spanien och Baskien var deltagare från AIK, BK Häcken, Djurgårdens IF, Malmö FF, GAIS, Degerfors IF, Halmstads BK, IFK Göteborg, Trelleborgs FF, Kalmar FF och Östers IF. Deltagarna besökte under tre dagar Athletic Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés.

Den första dagen spenderades hos Athletic Bilbao. Klubbrepresentanterna fick en rundvandring på Athletic Clubs träningsanläggning och en snabb presentation om hur klubben jobbar med talangutveckling. Efter det fick deltagarna bevittna en träning med klubbens a-lag innan det var dags för några timmars erfarenhetsutbyte de svenska klubbarna emellan. På eftermiddagen fick deltagarna titta på ungdomsträningar.

– Det här är väldigt inspirerande. Det har varit rika dagar på kunskaper. Klubbarna öppnar verkligen upp med hur de jobbar. Klubbarna har verkligen en tydlig baskisk koppling som är intressant att se. Jag hoppas kunna ta med mig något till Degerfors IF, kanske inte att kopiera rakt av, men att ta delar av grejer och se vad vi kan använda oss av i vår verksamhet. Kanske är det något vi redan gör men inte är tydliga med, menar Jesper Swedlund, P19-tränare och spelarutvecklare för 12-19 år i Degerfors IF.

– Sedan är det alla andra tränarkollegor som är här som är viktiga. Att man kan prata med dem och lära av varandra, det får man inte glömma.

Dag två gick färden till San Sebastian och till Real Sociedad. Här blev det också en rundvandring innan deltagarna tittade på en b-lagsträning under den före detta storspelaren Xabi Alonsos ledning. Efter det följde ett långt teoripass om talangutveckling och metodik där klubben bland annat berättade att alla som jobbar som ungdomscoacher i Real Sociedad också behöver vara lärare och att alla ungdomsspelare också behöver vara aktiva i minst två idrotter till förutom fotbollen.

– De här är mina första storklubbsbesök och jag tycker att de vi har fått lyssna på har varit fantastiskt. Det är väldigt öppet och väldigt tydligt. De förklarar gärna. Jag har många sidor med anteckningar, säger Alexander Andersson, P17-tränare i GAIS och ansvarig för individuell videoanalys i klubben.

– Det som slagit mig mest är att de har en sådan starkt tro på sina spelare. Det spelar ingen roll om man ligger längst man, man ska ändå få spela, oavsett motstånd. Det finns en väldigt genomgående struktur i klubbarna, en tydlig röd tråd som man tror på hela vägen, från ungdom till a-lag.

Den avslutande dagen besöktes Deportivo Alavés. Deltagarna fick besöka arenan och fick där en teorigenomgång hur klubben arbetar. Alavés svenske spelare, John Guidetti, dök upp och hälsade på gruppen. På eftermiddagen avslutades resan med ett besök på Alavés träningsanläggning.

– De här resorna är bra för vi får perspektiv på saker som vi kan ta med oss hem. Vi får olika infallsvinklar hur andra länder gör och det ger oss nyttiga saker som vi kan implementera på våra egna verksamheter, säger Martin Biärsjö, Sportchef Trelleborgs FF ungdom.

Med på hela resan var två representanter från La Liga, som också kommer att dyka upp i Sverige under hösten för att delta i referensprojektets avslutande del i Norrköping i höst.

Spanienresans deltagare:
Per Ågren, Malmö FF
Joakim Nilsson, Malmö FF
Linus Wennberg, AIK
Nils Heingård, AIK
Johan Johnsson, BK Häcken
Emil Åhlberg, Djurgårdens IF
Joel Riddez, Djurgårdens IF
Jesper Swedlund, Degerfors IF
Alexander Sakac, Halmstads BK
Johan Bergström, Halmstads BK
Jocke Rydberg, Hammarby IF
Alexander Andersson, GAIS
Jonas Olsson, IFK Göteborg
Christian Djuvfelt, IFK Göteborg
Lucas Nilsson, Kalmar FF
Maxim Khalil, Trelleborgs FF
Martin Biärsjö, Trelleborgs FF
Viktor Salwen, Östers IF
Carlos Casal Lopez, La Liga
Gorka Herrero, La Liga
Thomas Hasselgren, Akademiutvecklare Svensk Elitfotboll
Robert Johansson, Kommunikationschef Svensk Elitfotboll