Den andra av totalt fyra studieresor för akademichefer begav sig till Danmark. Många av deltagarna upplevde stor nytta av att se danskarnas jobb med sin talangutveckling.
– Det är bra att vi gör det här. Det finns ett stort intresse för många att komma ut och inspireras, säger Tony Martinsson, akademichef i IFK Norrköping.

De fyra studieresorna är en del av ett omfattande referensprojekt riktat mot de svenska akademierna, och där föreningarna själva fått möjlighet att välja inriktning och besöksland. Tidigare var en grupp på Island och framöver står även Norge och Spanien på agendan för berörda klubbrepresentanter.

Med på resan till Danmark var deltagare från AFC Eskilstuna, Helsingborgs IF, IFK Norrköping, IFK Värnamo, Kalmar FF och Örebro SK. Deltagarna besökte under tre dagar AGF Århus, OB Odense och Silkeborgs IF.

– Vi fick några fina och intensiva dagar i Danmark. De danska klubbarna var väldig öppna och presenterade stora delar av sina akademier. Danmark ligger långt framme med spelarutveckling. Våra klubbar fick se bland annat hur klubbarna arbetar med samarbetsklubbar, Head of coaching-rollen (tränarens tränare) och transitionscoachen (övergångstränaren), säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

– Jag tycker det som presenterades höll väldig hög nivå, våra klubbar fick goda referenser och flera ”take home messages”. I tillägg så presenterade varje klubb varsitt tema. Vi hade väldiga goda diskussioner under dagarna. Jag hoppas att klubbarna nu kan samla ihop allt och försöka utveckla sig vidare, denna resa gav massa inspiration till vidareutveckling.

De medverkande tycker att studiebesöken hos utländska klubbar är givande, men också att det är värdefullt att komma närmre andra svenska klubbar.

– Man ska inte underskatta samverkan mellan de svenska klubbarna. Det kommer man inte ifrån när man träffas nära så här många dagar. Vi har presentationer för varandra och man tar med sig olika delar där tillbaka till sin egen verksamhet, menar Tony Martinsson.

– Studiebesöken gjordes inte hos de allra största danska klubbarna, men hos klubbar vi alla kunde identifiera oss med. Det här är ett bra sätt att inspirera och jag tror att svensk fotboll som helhet är på väg att få ut något av det.

Som exempel menar Tony Martinsson att danskarna är intressanta att titta på för sitt arbete med talangcenter och att de är skickliga på att jobba med samarbetsklubbar.
– Det går inte riktigt att jämföra med Sverige, elitklubbarna i Danmark jobbar tight ihop med sitt fotbollsförbund på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige, men deras talangcenter för ungdomar är spännande och att det inte går att värva spelare på ungdomsnivå. Det slog mig också att danskarna har stor tillgänglighet till fotboll. Det finns många planer i landet och vem som helst kan spela, när som helst.

– Vad gäller samarbetsklubbar så har exempelvis Odense hela Fyn under sig, 105 klubbar som de samarbetar med. Sju av dessa har jobbar de tight med och övriga besöker de vart tredje år. De har flera heltidsanställda som bara jobbar med detta och på så sätt mindre akademier per klubb än i Sverige. Kanske ska man göra det i Sverige också, att elitklubben jobbar ut mot mindre föreningar med den kunskap som elitklubben har, funderar Tony Martinsson.

Svensk Elitfotboll anser också att det är bra att komma ut några dagar tillsammans med kollegor från andra klubbar och se hur andra arbetar. Deltagarna får tid att diskutera både studiebesöken och också det man själva presenterar.

– Danmark förändrade sitt certifieringssystem för fyra år sedan och akademierna där har stora resurser och utvecklat sig. Det ser man inte minst hos Odense och hos AGF Århus. Jag tror de var nyttigt för våra deltagare att se vart ”listan” ligger, menar Thomas Hasselgren, att komma ut och inspireras av andra och ta lärdom vad man kan, och inte kan, ta med sig hem till den egna verksamheten.

– Erfarenhetsutbytet är enormt viktigt för att vi skall utveckla oss vidare. Det är skillnad över hur man bedriver spelarutbildning i Sverige, Danmark och Island som vi nu har varit och besökt. För egen del kommer jag samla på mig av erfarenheter från alla de referensresor vi gör och försöka sammanställa allt för att sidan beskriva detta för vidare för våra klubbar.

Kommande studieresa går till Bodö i Norge.

Danmarksresans deltagare:
Tony Martinsson, IFK Norrköping
Stefan Johnsson, IFK Norrköping
Jens Nilsson, Kalmar FF
Mikael Dahlberg, Helsingborgs IF
Enes Ahmetovic, IFK Värnamo
Tony Johansson, IFK Värnamo
Björn Cervin, Örebro SK
Bernhard Nilsson, Örebro SK
Melke Alan, AFC Eskilstuna
Robert Graa Holegård, AFC Eskilstuna