I förra veckan genomfördes den tredje av fyra internationella resor i Svensk Elitfotbolls pågående referensprojekt. Fyra svenska akademier begav sig då till Norge för att bland annat studera framgångsexemplet Bodö/Glimt.
– Jag tycker att det var väldigt givande, säger Benny Matsson, talangansvarig i GIF Sundsvall.

Bodö/Glimt är sannerligen en klubb som sticker ut. Man har nämligen under de senaste åren kommit att bli en maktfaktor inom norsk fotboll, trots att staden Bodö är belägen i landets norra delar – rent geografiskt ligger man nästan i jämnhöjd med Kiruna.

Under 2020 års säsong vann Bodö/Glimt högstaligan med 19 poäng, och i år kvalificerade sig laget för gruppspel i UEFA Conference League. 
– Bodö ligger väldigt isolerat, och för tio år sedan gjorde man en satsning på akademin. Det är den vi ser resultatet av nu. Framförallt är det intressant att se hur man samarbetar med distriktet och tar ansvar för regionens spelare i mindre klubbar, konstaterar Thomas Hasselgren, akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll. 

Besöket, som är en del av ett omfattande referensprojekt, pågick i fyra dagar och deltagare var representanter för Mjällby AIF, Varbergs BoIS, Örgryte IS och GIF Sundsvall. Med var också Elias Mineirji och Stefan Olofsson, som jobbar med fotbollsutveckling för Svenska Fotbollförbundet. 

Benny Matsson, som varit verksam i “Giffarnas” akademi sedan 2016, menar att det var en resa som väckte många tankar och idéer.
– Vi har haft ett litet utbyte med Bodö/Glimt tidigare, men här gick vi ännu mer på djupet. Sedan har ju otroligt mycket hänt för dem på senare tid: de har ju exploderat som klubb i takt med framgångarna. De har sålt spelare och fått in väldigt mycket pengar som förening, och då också vuxit i sin akademi, konstaterar han.

Och fortsätter:
– Ganska mycket som de gör, gör vi. Man får ju titta på sig själv och tänka: vad är vårt utvecklingsområde? För oss har det varit hur vi kan utveckla arbetet med spelare i de yngre åldrarna, för från 15 år och uppåt känner vi oss väldigt starka. Det vi tittar på är hur vi kan samarbeta med distriktet och övriga klubbar runtomkring oss, och här fick vi tips om hur man kan göra.

Apropå just samarbete så var även samtalen mellan de deltagande akademiklubbarna något som berikade dem.
– Rent storleksmässigt är vi relativt likvärdiga med de andra klubbarna som var där, och vi hade många bra och intressanta diskussioner, säger Benny Matsson.

Enligt Thomas Hasselgren är Bodö/Glimts framgångshistoria också ett bevis på vikten av att ha rätt perspektiv.
– Det finns mycket begränsningar däruppe med avstånd och antalet spelare, men de väljer snarare att fokusera på möjligheterna och att göra det så bra som möjligt med det man har, bland annat genom att tidigt sortera ut vilka spelare man bör prioritera och satsa lite extra på, säger han.

Referensprojektet har hittills rymt resor till Island, Danmark och Sverige, och kvar återstår ett erfarenhetsutbyte i Spanien innan man summerar allt med en nationell utvecklingskonferens i Norrköping den 9-10 november.

Norge-resans deltagare:
David Eklöf, Örgryte IS
Kendal Helgurd, Varbergs BoIS FC
Patrik Rosengren, Mjällby AIF
Urban Hagblom, GIF Sundsvall
Benny Matsson, GIF Sundsvall
Carl Paulsson, GIF Sundsvall
Elias Mineirji, Svenska Fotbollförbundet
Stefan Olofsson, Svenska Fotbollförbundet