Hammarby och Malmö FF vann varsin serie i P17 Allsvenskan och gick in i semifinalspelet med vinden i ryggen. Efter starka insatser där står det nu också klart att dessa lag möts i lördagens final i Stockholm.

P17 Allsvenskan bestod i år av två serier – den södra samt den norra – och totalt 28 deltagande lag. Förutsättningarna var enkla: de två främsta i varje division skulle kvalificera sig för semifinal, och därmed vara kvar i kampen om SM-medaljerna.

När Unicoach skickade ut en enkät inför säsongen hamnade favoritskapet på Malmö FF:s axlar, och visst har det också varit en mycket framgångsrik säsong för skåningarna.

I P17 Allsvenskan Södra vann man 20 av 26 matcher och toppade tabellen, och i semifinalerna mot Djurgården blev det dubbla uddamålssegrar: 3-2 borta och 1-0 hemma. Lagets specielle skyttekung, Alexandru Ghita, gjorde två av målen där, medan Gentian Lajqi och Viggo Jeppsson stod för övriga.

Hammarby nämndes inte i förhandssnacket inför säsongen, men galopperade på bra från sitt yttre spår som P17 Allsvenskan Norras “dark horse”. 63 poäng på 26 omgångar samlades in i seriespelet, vilket gjorde att man placerade sig strax före Djurgården.

Sedan blev det tajt i semifinalen: 1-1 borta mot IF Elfsborg följdes av 1-1 även på hemmaplan, och i slutändan fick ett straffavgörande skilja lagen åt. När skottröken skingrats på Hammarby IP var det också “Bajen” som kunde fira att finalplatsen var säkrad.

Guldmatchen? Den spelas lördagen den 12 november på just Hammarby IP, med start 16.00. Den kommer bland annat gå att följa via Unicoachs Instagram- och Twitterkonton.

Regerande mästare i P17 Allsvenskan är AIK.

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån