Den nyligen genomförda nationella utvecklingskonferensen i Norrköping bjöd på många intressanta föredrag, men också givande diskussioner mellan deltagarna från de svenska elitklubbarnas akademier.
– Det finns alltid saker att hämta och omsätta till sin verksamhet, på sitt eget sätt, säger Enes Ahmetovic, utvecklingschef och tränare i IFK Värnamos P19-lag. 

Ett 60-tal klubbrepresentanter befann sig i Norrköping under den två dagar långa konferensen, som rymde ett späckat och intressant program med såväl svenska som internationella föreläsare.

Före, mellan och efter föredragen fanns det också gott om tid att prata med fotbollsarbetare från andra klubbar.
– Att komma ut och träffas är en väldigt stor del av det som jag tycker är bra med det här, för man får möta andra från olika miljöer: vissa klubbar är stora, andra små, men det finns alltid saker att hämta och omsätta till sin verksamhet, på sitt eget sätt. Det tycker jag är fantastiskt, säger Enes Ahmetovic (till höger på bilden). 

Samtidigt är kombinationen det som verkligen får erfarenhetsutbytet att lyfta, menar han.
– Presentationerna fungerar för många som ett underlag för diskussion vid matbordet eller någon annanstans, så det är väldigt givande att ha den delen också.

En annan deltagare var Martin Biärsjö (till vänster), sportchef ungdom i Trelleborgs FF. Han har bara gott att säga om den nationella utvecklingskonferensen och dess upplägg:
– Inom fotbollen jobbar man ofta med blicken fäst nedåt och det som är nära just då, men vid såna här tillfällen får man verkligen chansen att lyfta den och höra hur andra jobbar, samtidigt som man reflekterar över sitt eget arbetssätt kopplat till hur andra gör saker och lyckas med det. De här influenserna är otroligt nyttiga, säger han.

Biärsjö uppskattade även de föredrag som hölls av Celta Vigo och La Liga.
– För oss i Trelleborg är det enklare att jämföra sig med de klubbar som är bäst i Sverige, men det är också jättenyttigt att höra hur det fungerar i andra länder. Vi strävar ju efter att ta intryck av både en nationell och internationell kontext, så den blandningen gör att man får med sig mycket.

Thomas Hasselgren, Svensk Elitfotbolls akademiutvecklare, var den som satte ihop konferensprogrammet. Han säger så här: 
– Vi utvärderar alla våra aktiviteter i Unicoach, och där är det tydligt att klubbarna önskar mer erfarenhetsutbyte och diskussioner. Även om det på en sådan här konferens blir rätt mycket information så får deltagarna ändå möjligheten till att diskutera med varandra i pauser mellan föredragen och i samband med måltiderna. Deltagarna har fått massa impulser så nu gäller det att de får pusta lite och samla alla intryck. Jag tror att de kommer få nytta av innehållet flera år framåt i våra klubbar. Att lyfta blicken och se lite längre än till kommande träning eller match gör oss förhoppningsvis lite bättre.