Nyligen slutfördes den fortbildning i fotbollspsykologi som erbjudits tränare från de svenska akademierna. 
– Man har fått väldigt konkreta tips på hur man kan jobba med det här på daglig basis, både på planen men även utanför, konstaterar Simon Christensson, P17-tränare i Landskrona BoIS.


Fortbildningen är ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll samt Svenska Fotbollförbundet, ledd av Rasmus Wallin-Tornberg och Jan Ferner. Den bygger på boken “Fotbollspsykologi – för nästa träning och en långsiktig karriär”, som Wallin-Tornberg författat tillsammans med SvFF-kollegan Daniel Ekvall.

Totalt har tre olika teman avhandlats: 1) att göra nästa aktion med hög kvalitet, 2) att göra lagkamrater bättre, och 3) att ha en hållbar och långsiktig karriär. Relaterat till detta har deltagarna även fått utföra reflektionsuppgifter kopplade till sina egna klubbar.

33-årige Simon Christensson är en av de medverkande i fortbildningen. Han gör sin sjätte säsong som ledare i Landskrona BoIS och arbetar även som fotbollsinstruktör på stadens NIU-gymnasium. 
– De spelare jag har i Landskrona är äldre ungdomar, 17 år, och mycket pågår i deras huvuden och liv. Kanske kommer man in på gymnasiet och får flytta hemifrån, skaffa nya kompisar och försöka hantera fotbollen i det, och att få helheten att fungera är en jättestor och viktig del. Därför är det bra att ha med sig den här kunskapen på hur man kan hjälpa dem bygga en långsiktig karriär, säger Christensson, som menar att deltagarna får en plattform som hjälper dem att arbeta med dessa frågor.

Från Landskrona BoIS har tre olika tränare medverkat.
– Vi har haft vårt eget forum där vi gått igenom uppgifterna och gett varandra feedback. En tränar ett 13-årslag, en annan har 14-åringar och jag de som är 17 så man har olika ingångar i vad fotbollspsykologi innebär för de här spelarna, och det har varit väldigt intressant att kunna jämföra mellan varandra i klubben.

För 23-årige Robin Carlsson från Falkenbergs FF är tränarkarriären däremot ett nystartat kapitel. Han gör sin första säsong i klubbens P19-lag.
– Jag tycker att det har varit en väldigt bra kurs. Fotbollspsykologi är ju ett jättestort område, men jag tycker att de har komprimerat det på ett väldigt bra och tydligt sätt. Det kan lätt bli flummigt, men de har pratat om konkreta beteenden och begrepp och gjort det lättförståeligt, menar Carlsson.

Han var ensam från sin förening om att genomföra fortbildningen, men konstaterar också att man är duktiga på att sprida kunskap internt i samband med sina akademimöten. 

Robin Carlsson är också väldigt nöjd med det upplägg som varit.
– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ och en kurs som varit väldigt smidigt upplagd med förinspelade föreläsningar som man kunnat titta på när man haft tid, med uppgifter som genomförts på samma sätt. Det är bra att det är så enkelt, för då kan många delta och den här kunskapen får större spridning, menar han.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på SEF, säger så här:
– Vi vet att fotbollspsykologi är eftersatt och ett område där vi kan konkurrera med de stora fotbollsnationerna om vi lägger resurser på det. Tanken är att denna digitala fortbildning ska bli årligt återkommande så att vi får ut kunskapen till tränarna. På sikt kommer SvFF också att genomföra en specialistutbildning inom området, och det känns bra att vi nu har fått en grupp med grundläggande kunskap inom det.