Det är upplagt för dramatik i P19 Superettan Södra, där tre lag – inom en poängs marginal – slåss om den förstaplats som ger direktuppflyttning.
– Det är det vi strävar efter, men vi känner ingen press, säger Sreten Kenic, tränare hos serieledande IFK Värnamo, som möter tabelltvåan Kalmar FF på fredagen.

En lång säsong börjar gå mot sitt slut, och i P19 Superettan är det ytterligare tre omgångar som ska avverkas innan en slutsegrare kan förkunnas. I potten finns som sagt en direktplats, men också kval för det lag som slutar näst högst upp.

Med det sagt är fredagsmötet på Ljusseveka en riktig höjdare, som mycket väl kan avgöra hur säsongen slutar. I fotbollsvassen lurar nämligen också Elfsborg, en poäng bakom Värnamo och Kalmar, med förhoppningar om ett oavgjort resultat.
– Vi har gjort en ganska bra höst och visste att det var två “matchbollar” som väntade hemma mot Elfsborg och Kalmar. Vi missade den första mot Elfsborg (0-3), men hoppas slå Kalmar nu. Sedan är det såklart två matcher kvar efter det, men det blir väldigt viktigt att vinna mot Kalmar, säger Sreten Kenic.

Han gör sin första säsong i IFK Värnamo, efter att närmast ha jobbat ett halvår med Saudiarabiens P19-landslag och dessförinnan tillhört Jönköpings Södras, där 37-åringen verkade både inom akademiverksamheten och som assisterande tränare i A-laget.

Kenic beskriver sitt P19-gäng så här:
– Vi tror på vad vi gör och är ett spelande lag som är protaganist på planen. Vi väntar inte på någonting utan vill bestämma, och det är något som hela föreningen tror på, från akademi till A-lag. Om vi vill utveckla våra spelare så måste vi möta de bästa i Sverige, och det gör man ju i P19 Allsvenskan. Det är det vi strävar efter, men vi känner ingen press. Vi ska fortsätta så som vi gjort under säsongen.

Värnamo har producerat flest mål i serien – 72 på 23 omgångar – och har även skytteligaledaren i laget: Niklas Andersson har satt 25 bollar.
– Vi är ett ultraoffensivt lag, men ligger också topp fyra eller fem när det handlar om defensiven. Vår filosofi är att utveckla spelare på rätt sätt: genom att spela progressiv fotboll, pressa högt och styra spelet med bollinnehav, berättar Kenic.

Han har scoutat Kalmar FF noggrant inför helgens toppmöte, och konstaterar att det är ett tekniskt, moget och “jätteskickligt” lag.
– Jag försöker säga till mina spelare att en fotbollsmatch är ett kalas och en fest. Det skapar förhoppningsvis glädje och spänning att spela en match av den här typen. Den känns väldigt motiverande för oss alla. 

Hela tabellen i P19 Superettan Södra går att hitta här!

Foto: Vaisanen.nu