Det började på värsta möjliga sätt för Malmö FF i första UEFA Youth League-mötet med HJK Helsingfors – i dubbel bemärkelse.
Efter en olycklig start slutade matchen 4-1 till de finska gästerna.
– Vi blir väldigt, väldigt hårt straffade, säger MFF-tränaren Max Westerberg.

Via fjolårets guld i P17 Allsvenskan kvalificerade sig Malmö FF för spel i UEFA Youth League, juniorfotbollens motsvarighet till Champions League. Turneringen består av två parallella spår, och Sveriges representant gick i år in i den förgrening som kallas för ”Domestic champions path”.

Där väntar klassiska dubbelmöten, och det första mot HJK Helsingfors bjöd som sagt på en mindre angenäm inledning.

HJK tog nämligen ledningen efter bara två spelade minuter, dessutom via ett självmål. Kort senare skickade MFF-anfallaren Zakariya Enow en straffspark i stolpen.

Under halvlekens sista fem minuter ökade gästerna sedan på till både 2-0 och 3-0.
– Det var ingen överraskning att HJK skulle bjuda oss på bra motstånd, men känslan är att vi blir väldigt, väldigt hårt straffade i första halvlek. Den tycker jag ju är relativt jämn, så det känns knepigt att ligga under med 3-0 – jag kan inte komma ifrån det, säger Max Westerberg.

Ännu knepigare blev det när HJK gjorde 4-0 bara sekunder in i andra halvlek.
– Det är blytungt, men det vi tar med oss är att laget jobbar igenom matchen bra ändå. Det säger något om moralen i gruppen och viljan att göra rätt för sig. Jag vet inte om man kan kalla det att vi blir för belönade för det, men vi gör ett väldigt viktigt mål på slutet.

Ja, trots en relativt chansfattig sista halva av matchen så fick Malmö FF in en boll på slutet. Inhopparen Adrian Daly Tempelaar (bilden ovanför) tryckte till bollen i dålig högervinkel, rakt upp i nättaket.

Max Westerberg är, delvis tack vare det, försiktigt optimistisk inför returen:
– Vi är väldigt klara över att vi har en del saker att förbättra för att få med oss ett resultat i Finland, men omöjligt att göra 3-0 på de här? Nej, det är det absolut inte, säger han.

Andra mötet spelas den 25 oktober i Helsingfors.

UEFA Youth League, Domestic champions path, omgång 1, möte 1 av 2:
Malmö FF – HJK Helsingfors 1-4 (0-3)
Målen:
0-1 (2) självmål, 0-2 (40) Liam Möller, 0-3 (43) David Ezeh, straff, 0-4 (46) Ville Vuorinen, 1-4 (90+5) Adrian Daly Tempelaar.

Malmö FF:s startelva: Marcus Pettersson – Elisson Makolli, Nils Zetterström, William Åkesson – Gentian Lajqi, Wille Persson, Adrian Zendelovski, Zakaria Loukili, Alexander Hughes – Jacob Shamoun, Zakaria Enow.

Foto: Bildbyrån