Hur arbetar PSV Eindhoven och Feyenoord i sina akademier? Det fick 33 deltagare från 23 svenska elitföreningar undersöka på närmare håll under ett besök hos de nederländska storklubbarna.
– Det var långa men väldigt givande dagar, säger Simon Meijer, akademichef i Jönköpings Södra. 

I våras genomfördes den första resan i referensprojektet, som riktas till akademichefer, utvecklingschefer och akademitränare i de Unicoach-anslutna klubbarna. Då var spanska Sevilla destinationen. I somras besökte sedan en annan grupp norska Fredrikstad.

Det tredje och sista nedslaget skedde i Nederländerna under vecka 40. Två av dagarna tillbringades hos PSV Eindhoven, och den sista hölls på Feyenoords anläggning.

Simon Meijer, en av de 33 deltagarna, lyfter fram några delar som var särskilt intressanta där:

Teknikträningen:
– Redan från början arbetar de här klubbarna så mycket med de tekniska delarna. De är på en helt annan nivå vad gäller disciplin, hur de jobbar med sin spelarutbildningsplan och tydligheten kring de principer som man kommit överens om inom föreningen, säger han.

“Skillsbanken”:
– De har en digital plattform där övningar skickas ut till barnen så att de kan gå in på appen och träna teknik på de olika nivåerna. Sedan finns det också taktiska delar som ska besvaras, och där får de också med sig det faktiska momentet så att spelarna vet varför de tränar på vissa saker under träningarna.

Interaktionen mellan skola och klubb:
– De har ett mycket bättre samarbete, det är i alla fall stor skillnad om jag jämför med hur det fungerar här i Jönköping. Där finns det en större förståelse för att fotbollen också är en utbildning och inte bara idrott, och att man på det sättet kan hitta vägar tillsammans. När skolan är lite mer samarbetsvillig så är det lättare för spelarna att få ihop helheten, konstaterar Simon Meijer.

Ansvarig för resan var Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll. Han berättar att deltagarna fick ta del av träningar med allt ifrån “knattelag till U23”.
– Något vi noterade var hur många tränare flera av lagen hade. Vi följd bland annat en individuell träning med 13- och 14-åringar och där var det 39 spelare och 19 tränare ute på planen. De kanske gör samma övningar som svenska klubbar, men spelarna får en helt annan möjlighet till återkoppling, säger Hasselgren.

Han lade också märke till hur långa pass vissa av de yngre lagen körde.
– De kunde vara 2-2,5 timmar, men i gengäld tre dagar istället för fyra. Det var en kombination av att man jobbade med spelet som utgångspunkt och att delar av träningen handlade om tekniska skills: som hur man lägger upp bollen på nacken eller gör bicycletas. Det var en blandning av lek och allvar. De använde sig också av lättviktsbollar för att få fler inläggssituationer, och blandade överlag storleken på bollar i spelsituationer, säger Thomas Hasselgren, som liksom Meijer var väldigt nöjd med besöket. 

Deltagare vid referensprojektet i Nederländerna:
AIK: Johnny Gustafsson
BK Häcken: Rasmus Lindgren
IF Brommapojkarna: Erik Engberg och Sebastian Waldenström
Degerfors IF: Elias Levi
Djurgårdens IF: Afnan Khabiri
Halmstad BK: Fredrik Andersson
Hammarby IF: Max Hemstadius
Helsingborgs IF: Robin Stolt och Melvin Bengtsson
IFK Göteborg: Hjalmar Jonsson
IFK Norrköping: Henric Pekkala
IK Brage: Jerry Andersson och Andreas Wallin
IK Sirius: Conny Sveijer
Jönköpings Södra: Simon Meijer
Kalmar FF: Lucas Nilsson och Emil Halldin
Malmö FF: Joakim Nilsson och Per Ågren
Mjällby AIF: Patrik Rosengren och David Smiding
Norrby IF: Fredrik Samuelsson och Tobias Edenvik
Trelleborgs FF: Martin Björsjö och Magnus Björk
Varbergs BoIS: Jonathan Enzo Arnet
Västerås SK FK: Emilio Nammour
Örebro SK: Björn Cervin och Bernhard Nilsson
Örgryte IS: Filip Tobiasson
Östers IF: Andreas Sandberg och Daniel Friberg

.