Nyligen besökte en svensk delegation bestående av akademitränare från sex olika klubbar norska Fredrikstad för ett erfarenhetsutbyte av såväl nationell som internationell karaktär. 
– En perfekt möjlighet för oss i elitföreningarna att komma varandra närmare och dela erfarenheter, säger en av deltagarna, Jonathan Enzo Arnet från Varbergs BoIS.

Besöket skedde i samband med Nordiska Mästerskapen för P16-landslag, där Sverige var en av de deltagande nationerna. Referensprojektsgruppen följde därmed matcherna på plats, och fick dessutom ta del av de taktiska uppläggen hos såväl det svenska som det norska landslaget inför matcherna via träffar med båda lagens förbundskaptener. Under hela konferensen deltog också Sveriges P19-förbundskapten, Viktor Eriksson.

Därtill bjöds det på presentationer från Fredrikstad FK:s akademi och från Norges fotbollsförbund, bland annat kring hur distrikt och klubbarna samverkar.

De svenska deltagarna fick också presentera sina verksamheter för varandra, vilket ledde till många givande diskussioner under veckans gång.
– För vår unga akademi är den här typen av resor otroligt viktig. Det är ett perfekt tillfälle för oss att samla på oss referenser från internationell nivå och samtidigt få inspiration från andra mer etablerade akademier att ta med hem till vår egen verksamhet, säger Jonathan Enzo Arnet, till vardags tränare för Varbergs BoIS P15/16-lag, men även spelarutvecklare i föreningens A-lag.

Han och de andra deltagarna fick också se andra länder än de nordiska, däribland England och Nordirland, spela. Det gav upphov till intressanta fotbollsjämförelser länderna emellan.
– Min främsta reflektion är väl att matchmiljöerna på hemmaplan är extremt viktiga för hur man förbereder spelare för internationellt motstånd. Det ställs ju höga krav på spelarna taktiskt, tekniskt och fysiskt, men även mentalt. För vår verksamhet är det väldigt viktigt att vi hittar upplägg som säkerställer att spelarna får den typen av kvalitativa matcher som utmanar dem inom dessa områden, säger Arnet, som bland annat hoppas att man även på P17-nivå ska få en superetta, precis som det finns i P19 från och med denna säsong.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, var liksom Jonathan Enzo Arnet nöjd med projektresan till Fredrikstad:
– Det var fyra bra dagar där vi kombinerade mycket teori med att även se livefotboll. Jag tror att projekt av den här sorten gör mycket för deltagarnas fortsatta tränargärning. De får inte bara ett bra kontaktnät och givande diskussioner, utan också möjligheten att se hur våra främsta spelare står sig i jämförelse med andra nationers främsta, säger Hasselgren.

Nästa referensprojekt går till Nederländerna, för besök hos PSV Eindhoven och Feyenoord, den 3-10 oktober.

Deltagare under referensprojektet i Fredrikstad (7-10 augusti):
Alexander Sakac, Halmstads BK
Jesper Källqvist, Örgryte IS
Jonas Rosén, AIK
David Johansson, BK Häcken
Dan Mohammed, IK Sirius
Thomas Gustafsson, Varbergs BoIS
Jonathan Enzo Arnet, Varbergs BoIS
Viktor Eriksson, Svenska Fotbollförbundet