Kan man som svensk akademi lära sig något av hur spanska klubbar som Sevilla FC och Cádiz CF arbetar? Enligt Antonio Okseti, P17-tränare i Landskrona BoIS och en av deltagarna i Svensk Elitfotbolls pågående referensprojekt, är det definitivt så.
– Det var intressant att se hur stor vikt de lade vid de mindre detaljerna, säger han till Unicoach.se.

Under årets referensprojekt deltar två representanter från varje Unicoach-klubb, och dessa får själva välja vilket erfarenhetsutbyte som lockar dem mest. Förutom resan till Spanien kommer det även att arrangeras besök i Nederländerna samt Norge.

I måndags landade en grupp bestående av 15 personer i Sevilla – förutom deltagare från tio olika klubbar så var även Svensk Elitfotbolls akademiutvecklare Thomas Hasselgren och gästen Igor Bjarni Kostic från den isländska klubben KA med. 

Tillsammans besökte de La Liga-föreningen Sevilla FC ena dagen, och under nästa väntade ett nedslag hos lokalkonkurrenten Cádiz.
– Jämfört med Sevilla är Cádiz en mindre klubb, den kanske liknar några av de som finns i Sverige, och det var intressant att se skillnaderna mellan de två. I Cádiz får man jobba med det man har och försöka vara kreativa. De har varit tvungna att hitta sin egen väg, konstaterar Antonio Okseti, ny i Landskrona sedan i vintras efter att tidigare ha tillhört italienska Genoas akademi.

Okseti slogs bland annat av fokuset på tränarnas positionering under träning, men också av de många roller som finns.
– Om jag inte misstar mig så har de en huvudtränare och en assisterande på planen, tillsammans med en fitnesscoach och en fysioterapeut. Sevilla, som har en större budget, har också alltid en psykolog som rör sig mellan de olika planerna och lagen för att ge både spelare och tränare feedback. Det är helt klart något som förbättrar det dagliga arbetet och som gör upplägget väldigt professionellt.

Utöver besöken fick deltagarna också lyssna på ett föredrag från ovan nämnde Kostic, men delade även upp sig i grupper för att genomföra ett erfarenhetsutbyte på nationell basis. 

Enligt Antonio Okseti gav resan till Spanien gott om inspiration att ta med hem till Landskrona.
– Vi har inte samma budget som Malmö FF eller andra större klubbar i Sverige, men av det jag sett i Spanien och även tidigare så vet jag att vi är på rätt väg och att vi gör det bästa av det vi har för att skapa den professionella miljö som vi siktar på att ha i framtiden. Fortsätter vi att tro på det vi gör så är vi snart där, menar han.

Thomas Hasselgren konstaterar även han att det varit en givande vecka på spansk mark.
– Vi har haft bra dagar i Sevilla, och att komma ut se något annat och reflektera över sin egen vardag tror jag är nyttigt för samtliga deltagare. Utöver de två klubbesöken lade vi under torsdagen vikt på erfarenhetsutbyte mellan klubbarna: deltagarna fördelades i små grupper där man fick presentera ett område i sin akademi för varandra, berättar han och fortsätter:
– Vi har haft många givande och bra diskussioner, så jag tror att samtliga tar med sig något hem till sin vardag. Sedan ska allt förstås översättas i en egen klubbkontext. Till sist vill jag också tacka La Liga för ett bra samarbete igen, tillsammans med deltagare och de två klubbarna Sevilla samt Cádiz.

Deltagare vid referensprojektet i Spanien:
Niclas Mendritzki, Degerfors IF
Joel Riddez, Djurgårdens IF
Markus Tilly, GIF Sundsvall
Tony Lundqvist & Victor Salwén, IF Elfsborg
Johan Karlsson, IFK Göteborg
Jesper Sandberg, IFK Norrköping
Enes Ahmetovic & Nicola Bozicevic, IFK Värnamo
Antonio Okseti, Landskrona BoIS
Roberth Jacobsson & Anton Dittmer, Skövde AIK
Herman Ottosson, Västerås SK FK
Igor Bjarni Kostic, KA, Island