Efter plågsamt lång väntan är det äntligen dags för Ligacupen att dra igång igen. En av klubbarna som sett fram emot turneringens comeback är Skövde AIK.
– Det är väldigt bra att få in lite tävlingsnerv redan under försäsongen, säger Anton Dittmer, en av två huvudtränare i P19-laget.

I Skövde har sport haft hög status i urminnes tider, men inte alltid med fotbollen på folkets tron. Istället har såväl ishockeyn som handbollen emellanåt genererat större intresse, men kanske är det slut med det nu?

I slutet av förra året tog sig nämligen Skövde AIK till Superettan, och det märks inte bara på stan eller läktarna, utan också i föreningens akademi.
– Det har blivit en väldigt positiv kultur nu i och med de här framgångarna, och det nya klimatet gör att det jobbas ännu hårdare under träning och match, konstaterar Anton Dittmer, som 23 år gammal ändå är relativt rutinerad som ledare.

I SAIK går han in på sin fjärde säsong. Den förra gav en förstaplats i lagets regionala division 1-serie, vilket säkrade en plats i nya P19 Superettan Södra. 
– Vi hade målsättningen att ta oss upp till den nya serien för vi kände att våra spelare behövde en bättre matchmiljö. Det var väldigt blandad kvalité i division 1, och ska man kunna ta klivet till A-laget så behövs tuffa matcher. Det här ska bli skitkul.

Men först väntar spel i Ligacupens gruppspel, där Skövde AIK parats ihop med BK Forward, Degerfors IF, IF Karlstad Fotboll, Karlslunds IF FK och Örebro SK FK. 
– Ligacupen är väldigt bra för man får in lite nerv redan under försäsongen. För vår del blir det förhoppningsvis väldigt bra matcher där vi kan se var vi står och om det blivit något resultat av det vi jobbat med hittills, säger Dittmer.

Att akademin betyder mycket för Skövde AIK är också tydligt. Anton Dittmer berättar om hur A-laget i sin senaste träningsmatch mot Jönköpings Södra hade nio egna produkter på planen under den sista halvtimmen, och konstaterar att herrtränaren Tobias Linderoth sätter stort värde i att de två verksamheterna samarbetar tätt.
– Ja, i och med att “Tobbe” har ett förflutet som akademitränare i Elfsborg så har han med sig det tänket och förstår vikten av spelarutveckling. Därför har det också fungerat fantastiskt bra hittills.

Skövde AIK:s P19-lag, vars andre huvudtränare heter Kenan Mulahusic, inleder Ligacupen på söndag, hemma mot Örebro.

Fotnot: Covid-pandemin sköt upp Ligacupens ordinarie gruppspel i höstas och när turneringen för P16-, P17- och P19-lag till sist startar så spelas endast ett av normalt sett två gruppspel. Läs mer om tävlingen här!

Bilder: Filip Kauffeldt