Förra årets kostnadsfria fortbildning i fotbollspsykologi, som var ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet, blev en stor framgång. Därför erbjuds nu ännu ett kurstillfälle, med över hundra deltagande tränare från de svenska akademierna.

Fortbildningen genomförs digitalt och består av en introduktion samt tre olika teman: 1) “Att göra nästa aktion så bra som möjligt”, 2) “Att hjälpa sina lagkamrater”, och 3) “Att ha en hållbar och långsiktig karriär”.

Dessa delar kommer från en bok som Rasmus Wallin Tornberg, tränarutbildare i fotbollspsykologi och ledarskap på SvFF, skrivit tillsammans med kollegan Daniel Ekvall. Under fortbildningen får deltagarna bland annat i uppgift att utföra reflektionsuppgifter i sina egna fotbollsmiljöer.
– Det kan vara att man som individ får tänka till själv kring sin tränarroll, men frågorna är också exempelvis kopplade till utvecklingssamtal med spelare. Förhoppningsvis kan man använda den kunskap och de metoder man får här på sitt eget lag och testa sig fram, konstaterar Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Förra årets utbildning, som drog igång strax efter sommaren, slutfördes av totalt 69 personer, och denna gång ser de ut att bli ännu fler. Som en bonus – utöver den personliga utvecklingen – så berättigar också deltagandet poäng i certifieringen.
– Planen är att all form av fortbildning som genomförs ska vara kopplat till certifieringen, för att stimulera klubbarna att delta, menar Hasselgren.

Årets fortbildning har redan inletts och kommer att gå i mål i april.

Datum för de olika modulerna:
14-27 februari: Introduktion 
28 februari-13 mars: Del 1 
14-27 mars: Del 2 
28 mars-10 april: Del 3