Under den gångna säsongen visade Melker Jonsson framfötterna både i Djurgårdens A-lag och P19-lag. Därför var det han som utsågs till Årets Unicoachspelare på backsidan. 

Utmärkelserna är nya för den här säsongen och delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademichefsutvecklare respektive Sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Per Carlander, Sverigechef på Unibet, och Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

Motiveringen i Jonssons fall lyder:
“Melker Jonsson har snabbt tagit stora steg i sin utveckling vilket under säsongen 2020 gav honom både ett lärlingsavtal med A-truppen samt en debut i Allsvenskan. Melker Jonsson har varit en fin referens för spelare i P19, då han även spelar de flesta matcherna i grundserien.”

Det blev två allsvenska inhopp för Jonsson under 2020, och i P19 tillhörde han det DIF som vann P19 Allsvenskan Norra och dessutom fick en bra start i Fortsättningsserie A innan säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

Melker, hur känns det att bli Årets Unicoachspelare bland försvararna?
– Det är klar att det känns skitbra. Det är väl ett kvitto på att man både som individ och lag och förening har gjort något bra, och jobbat väldigt hårt för det, svarar han.

Hur har det senaste året varit på ett personligt plan?
– Jag tycker att det ändå har gått väldigt bra med tanke på omständigheterna och att säsongen började senare än den skulle. Jag själv har kunnat prestera på den nivå jag hade gjort i vanliga fall, oavsett om corona funnits eller inte, så jag har absolut gjort en godkänd säsong, även om jag tycker att jag kan ge mer.

Hur är det att kombinera spel i P19 och A-laget?
– Jag tycker att det funkar skitbra. Jag har tränat med A-laget hela tiden och sedan har det mest blivit matcher med P19 då, men även några inhopp och bänk med A-laget. Det har varit grymt. Att träna på väldigt hög nivå och även spela match på hög nivå ger mycket, och man kan även bidra med det man lär sig från de äldre grabbarna och ta det vidare till P19, för att göra det så bra som möjligt där.

Känner du att du fått ut det du velat under de minuter du spelat i Allsvenskan?
– Det har ju inte blivit så många, men jag är bara glad för varje minut jag får och hoppas att det blir fler i år. Det är bara att jobba vidare på träningarna och försöka utvecklas som spelare och person, sedan är det upp till tränarna. Jag kommer göra det de vill att jag gör till hundra procent.

Vad har du för tankar, mål och förhoppningar med det år som precis dragit igång?
– Jag tror att vi är fem mittbackar med mig i truppen och jag är klart yngst av alla, men det är klart att jag vill spela och kommer göra allt jag kan för att få så mycket speltid som möjligt. Jag förstår att konkurrensen är väldigt tuff och att de andra är väldigt bra mittbackar, men jag ska försöka kriga till mig en plats. 

Du kan också läsa mer om Melker Jonsson via den långintervju som vi på Unicoach gjorde med honom i slutet av förra året. Den hittar du här!