På planen är Helsingborgs IF ett av de yngsta lagen i svensk elitfotboll. Utanför densamma ska en 27-åring se till så att de egna talangerna fortsätter att ta steget till föreningens A-lag.
– Det är en härlig miljö att vara i, säger Martin Biärsjö, sedan i våras ny akademichef för HIF.

Sin fotbollsanalytiska förmåga måste Biärsjö ha fått tidigt, för han insåg snabbt att det inte skulle bli någon proffskarriär som spelare. Istället började han blicka mot alternativa vägar för att nå eliten.

Resan inleddes som tränare, både på pojk- och damsidan, innan han började studera Sport Management i Malmö. När Martin Biärsjö tog sin examen 2020 blev han ungdomsansvarig i Trelleborgs FF och skulle senare komma att avancera till positionen som akademichef.

Samma roll har 27-åringen nu istället i Helsingborgs IF, från den 1 april i år.
Mikael Dahlberg (sportchefen) hörde av sig och presenterade en roll i HIF som var spännande. Jag hade en bra bild av klubben sedan innan, och den har bara förstärkts sedan jag kom hit. I korthet kan man säga att jag fått en smalare roll, med arbetsuppgifter som passar och lockar mig. Sedan har ju HIF dessutom en stor och bra akademi, säger Biärsjö.

Verkligheten styrker det påståendet. I årets upplaga av Superettan har egenfostrade spelare som Lukas Kjellnäs, William Westerlund, Adrian Svanbäck, Benjamin Örn, Simon Bengtsson, Anton Nilsson och Ervin Gigovic tagit sig an motståndarna på Olympia.

HIF befinner sig samtidigt på allsvensk nivå i såväl P16 som P17 och P19.
– Akademin har en väldigt central del i den övergripande strategin i föreningen och det är stimulerande. Historiskt sett har HIF varit en av de främsta akademierna i certifieringen och vi jobbar för att bibehålla den positionen, även om vi kanske har lite mindre resurser idag än vi haft tidigare.

Martin Biärsjö har i sin nya tjänst det övergripande ansvaret för pojklagen 5-17 år samt flicklagen 6-16 år. Frågorna från P19 och uppåt ligger däremot på Mikael Dahlbergs bord.

Chanserna att lyckas med de målsättningar man har är goda, menar Biärsjö.
– Helsingborg ligger i ett rikt fotbollslandskap. Det finns en förståelse för vad som krävs för att ta fram elitfotbollsspelare och en tanke om att det ska finnas akademispelare i A-laget. Vi ska se till att skapa förutsättningar så att spelarna i akademin är så välutbildade att de kan spela elitfotboll, säger han.

Till i år har HIF bland annat infört en ny roll där Hasse Eklund kombinerar tjänsten som utvecklingschef med att vara övergångstränare, vilket gett positiva ringar på vattnet så här långt.

Martin Biärsjö konstaterar att hans nya arbetsplats är såväl dynamisk som utvecklande:
– Det är kul att få arbeta med spelare och tränare som är ambitiösa och vill jobba mycket och hårt. Även med små insatser får man väldigt mycket tillbaka!

Foto: Helsingborgs IF