Inför säsongen kommer U21 Allsvenskan byta namn och kläs i en ny sportslig kostym. Tävlingen kommer i fortsättningen gå under namnet Ligacupen Elit och blir den enda cuptävlingen på seniornivå där enbart SEF-klubbar deltar.

En av anledningarna till namnbytet är att det sedan några år tillbaka inte funnits några åldersregleringar i U21 Allsvenskan vilket inneburit att namnet på serien upplevts missvisande. Därtill arrangerar Svensk Elitfotboll redan idag Ligacupen för P19, P17 och P16 vilket innebär att Ligacupen Elit tar plats i ett redan beprövat koncept och upplägg.

– Med namnbytet hoppas vi kunna höja statusen på tävlingen. Dessa matcher är oerhört viktiga, främst för spelarna i åldern 18–22 som ännu inte tagit det sista steget in i A-lagets startelva, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Ligacupen Elit kommer avgöras via en mix av gruppspel och slutspel, precis som U21 Allsvenskan gjort under tidigare år. Under gruppspelsfasen, som spelas mellan mars och oktober, är serien indelad i tre serier: Södra, Västra och Norra. Totalt deltar 21 lag i tävlingen och de tre gruppsegrarna samt den bästa grupptvåan gör sedan upp i ett slutspel. Finalen i Ligacupen Elit spelas i slutet av oktober.

– Genom att samla Ligacupen Elit under samma sportsliga paraply som Ligacupen på ungdomsnivå skapar vi förutsättningar för en bättre paketering av produkten. Bland annat ser vi fördelarna med att det nu blir tydligare och mer enhetligt, fortsätter Samuelsson.

Som en ytterligare markering höjs premierna inför 2024: 250 000 kronor till det segrande laget, 150 000 kronor till tvåan samt 50 000 kronor vardera till de två övriga semifinalisterna.

Innan dess att Ligacupen drar i gång för säsongen 2024 kommer tävlingarna att uppdateras med en ny logotyp som gör det tydligt att tävlingarna är en del av samma upplägg. Redan nu kan du även ta del av 2024 års serieindelning för Ligacupen Elit.