I förra veckan presenterades resultatet från 2023 års certifiering, som består av tio poänggivande områden. Det tionde och sista får oftast mest uppmärksamhet: det om elitaktiva spelare.
– Det är ju det viktigaste området eftersom det primära målet som akademi är att få fram så många spelare som möjligt som spelar på en så hög nivå som möjligt, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

2022 var det första året för den nya certifieringsmodellen, vilket bland annat medförde en ny poänggivande modell för elitaktiva spelare.

Då som nu ger antalet säsonger mellan 12 och 19 års ålder i den aktuella akademin poäng, multiplicerat med en koefficient för den nivå som spelaren sedan nått som seniorspelare, där tävlingslandskamper på A-landslagsnivå och spel i Champions League rankas högst. Detta gäller numera för spelare som maximalt är 24 år fyllda, med andra ord födda 1999 och senare i 2023 års certifiering.

– Det finns en logik i den gränsen eftersom den då mäter spelarna under de första fem åren som elitspelare efter att de lämnat akademin, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Malmö FF tog flest poäng

Som mest kan en spelare få 144 poäng på område 10. Då krävs det att man fått sin utbildning i den aktuella klubben i 12-19 års ålder i akademin, samt att man nått högsta nivå (A-landslaget eller Champions League). Därefter blir det en fallande poängskala beroende på de båda parametrarnas utfall. 

För att nivån ska räknas så krävs också minst 45 minuters spel under säsongen.

Under 2023 var Malmö FF det lag som tog flest poäng (1 982 av maximala 2 000), före AIK (1 793) och IF Brommapojkarna (1 476).

– Sedan vi började med certifieringen har Malmö FF och BP alltid legat i topp, men AIK har kommit starkt under de senaste åren och nu är de för första gången förbi BP. AIK tillsammans med BK Häcken och Hammarby ökat mest i poäng mot föregående år, säger Thomas Hasselgren och gör ytterligare en analys:
– Nio av de tio främsta klubbarna på område 10 är också bland de nio främsta totalt i certifieringen på område 1 till 9.

Hjälper klubbarna

Att få fram elitspelare är, som sagt, också nummer ett på prioritetslistan.

– Vår ambition är att försöka hjälpa klubbarna att bygga så högkvalitativa verksamheter som möjligt på område 1 till 9, för att de ska kunna utbilda de elitspelare som sedan ger poäng på område 10, konstaterar Svante Samuelsson.

Läs mer om 2023 års certifiering här!

FAKTA

Så delas poäng ut i certifieringens område 10:

Den registrerade spelarens matchmässigt högsta nivå under någon av de senaste tre säsongerna multipliceras med antalet år som han varit registrerad för klubben och tillhört dess ungdomsverksamhet i åldrarna 12-19 år. Har man gjort samtliga åtta år i akademin och sedan når den högsta nivån, som är Champions League- och/eller A-landslagsspel, så blir utdelningen maximala 80 poäng (8×10). Handlar det istället om spel i Allsvenskan (nivå 4) och sex säsonger i akademin så blir siffran 24 (4×6).

När klubbens poäng för samtliga enskilda spelare räknats ihop så multipliceras siffran med 1,8 för att få fram klubbens totala certifieringspoäng på område 10 (maximalt 2 000 poäng).

Spelarna som gav flest poäng på område 10 under 2023:
1. Edvin Kurtulus (Halmstads BK), Gabriel Gudmundsson (Halmstads BK) & Jens Cajuste (Örgryte IS), 80 poäng
4. Sead Haksabanovic (Halmstads BK), 70
5. Ali Youssef (BK Häcken), Emil Holm (IFK Göteborg) & Aimar Sher (Hammarby), 64

Flest poäng på område 10 för elitaktiva spelare i …
… egen klubb: AIK
… SEF-klubb: Malmö FF
… Ettan: IF Brommapojkarna
… utlandet: Malmö FF

Utveckling i poäng mellan de senaste två certifieringarna:

2022: 
Allsvenskan:  9 275 poäng                             580 poäng/snitt
Superettan: 4 265 poäng                             267 poäng/snitt
Totalt:              13 540 poäng                          423 poäng/snitt

2023
Allsvenskan:  11 973 poäng                          748 poäng/snitt
Superettan: 3 411 poäng                             213 poäng/snitt
Totalt:              15 384 poäng                          481 poäng/snitt

Foto: Bildbyrån