Sett till storlek och ekonomi är Mjällby AIF inte den största svenska fotbollsföreningen. När det däremot kommer till talangutveckling så är Årets Unicoachklubb, som man nyligen utsågs till, definitivt en av de som går i bräschen.
– Det är ingen raketforskning, säger akademichefen Patrik Rosengren.

I början av 2020 fick den förre elitspelaren sitt nya uppdrag i Mjällby, och i en intervju med Unicoach konstaterade “Bagarn”, som han ofta kommit att kallas, att han fått ansvar för en redan högpresterande akademi, varifrån också ungefär en tredjedel av A-lagstruppen hade sitt ursprung.

Fyra år senare är förutsättningarna både enklare och svårare för Rosengren. Nu slipper han nämligen att dubblera som utvecklingschef då Herman Ottosson tillkommit, samtidigt som konkurrensen på ett rent sportsligt plan knappast blivit mindre.

“Kortare väg till A-laget”

Med det i åtanke har det varit svårt att inte imponeras av 2023 års framgångar, som bland annat innehöll semifinalspel i Gothia Puma Trophy, semifinalspel i P16 Allsvenskan och semifinalspel i P17 Allsvenskan, och därtill ett brons i Skandinaviska Mästerskapen för P17-lag.

– Det behövs framförallt ekonomi till att skapa någonting bra. Föreningen har hjälpt oss med medel att kunna anställa tränare som varit duktiga, och de har i sin tur utvecklat spelarna på ett bra sätt. Det är ingen raketforskning, utan vi har fått “träff” på de ledare som vi tagit in och de har synkat bra med spelarna, som fått en positiv utveckling i den utbildning vi kan ge, menar Patrik Rosengren.  

Vid räknandet av kronor och ören så har det förstås också gynnat den egna akademin att egenfostrade spelare som Otto Rosengren och Noah Persson sålts vidare.

– Alla föreningar som jobbar med utbildning och utveckling av spelare vill kunna sälja spelare för att ta nästa kliv och kunna bevisa att man är bra på det man gör. Det är en lite kortare väg till A-laget i en mindre förening, och det är bra att känna till när man som spelare tittar på alternativ till en bra fotbollsutbildning. Det är där vi vill vara!

Nytt rekryteringstänk

När resultatet för den senast genomförda certifieringen presenterades i veckan så tog Mjällby AIF klivet från tre till fyra stjärnor, av sju möjliga.

– Det är ett långsiktigt och hårt arbete som gjort att vi tagit någon placering till. Det tar tid att förändra saker och vi har gjort det lite bättre under det senaste året. Samtidigt får vi fortsätta att vara ödmjuka och försöka skruva på vissa detaljer för att bli ännu bättre under 2024, säger Bagarn och ger ett exempel:
– Vi har börjat rekrytera lägre ner i åldrarna eftersom vi känner att vi behöver få in dem något år tidigare för att kunna utbilda ännu bättre spelare med arvoderade och utbildade tränare. Vi är väldigt långt ifrån de stora klubbarna i Sverige när det gäller ålder i rekryteringen, vi tittar på 14-15 åringar. Det är ett tänk som inte innebär att vi ska förstöra de fina verksamheter som finns runt Mjällby, utan vi har ett bra samarbete med många andra klubbar. Det gäller att bevara det för att kunna göra såpass bra ifrån oss som vi ändå gör. De mindre föreningarna omkring oss är väldigt viktiga för Mjällby AIF.

Ska upp en division 

En annan målsättning på sikt är att det äldsta akademilaget, P19, ska ta steget till åldersklassens högsta division.

– Det är hög klass på samtliga våra lag, men vi har varit trea två år i rad i P19 Superettan och vill upp ett snäpp till för att kunna spela på högsta nivå även i den åldern. Bättre matchkvalité ger oss bättre möjligheter att kunna utbilda spelare på ett ännu bättre sätt än vi redan gör, säger Rosengren.

Foto: Mjällby AIF