Mycket har utvecklats i Skövde AIK:s akademi sedan Roberth Jacobsson tillträdde som ansvarig för nio år sedan, inte minst han själv. Hemligheten?
– Jag är aldrig nöjd, berättar han i en intervju, efter att ha utsetts till Årets Unicoach.

Allt var inte bättre förr. När Robert Jacobsson kom till Skövde AIK:s innehöll akademin exempelvis bara ett P19-lag, vars truppmedlemmar snabbt flyttades upp till seniorverksamheten när A-laget åkte ur division 1. Själv hade han ett civilt heltidsjobb vid sidan om sitt fotbollsengagemang, och behöll det i ytterligare fyra år.

Idag? Den västgötska klubben har lag i ålderskategorierna 16, 17 och 19, men även flera anställda ledare.

– Det är många steg som har tagits under de här åren, och för mig har det handlat om att prioritera det viktigaste och skapa en långsiktig plan. Vi har fått acceptera att allt inte går att göra över en natt, utan vi har fått ta det steg för steg, berättar Jacobsson på telefon från Teneriffa, där han är på semester efter ett långt och omtumlande 2023.

Nytt gymnasiespår i Skövde

Tidigare var han även P19-tränare, men kan numera fokusera helt och hållet på sina dubbla roller som akademi- och utvecklingschef.

– Det är ett hårt arbete som krävs, och med hjälp av certifieringsmodellen har vi utvecklat akademin oerhört mycket. Vi har blivit mer professionella och organiserade, och har principer att jobba med som tar vår verksamhet framåt. Att få åka på referensresor och vara med i olika projekt och ta med sig de erfarenheterna hem till de andra i klubben är också oerhört värdefullt.

Jacobsson var den i SAIK som tog iniativ till ett samarbete med omkringliggande föreningar i Skaraborg, och har nyligen dessutom sjösatt ett samverkansprojekt med en lokal friskola, vilket innebär fler träningspass för berörda akademispelare.

“Vet mindre idag än för tio år sedan”

Den senaste certifieringens resultat visar samtidigt med smärtsam tydlighet att få elitaktiva spelare kommer från just Skövde AIK.

– Det är något som tar sin lilla tid. Vi har utvecklat spelare som klarat division 2 och 1, men nu vill vi utveckla dem att klara Superettan. Det är den process vi tittar allra mest på, det är högsta prio att spetsa till vår spelarutbildning ännu mer – inte bara från 16 år, utan ännu längre ner i åldrarna, berättar Roberth Jacobsson.

Att han själv blivit kvar på sin post och lyckats behålla glöden i en resultatdriven och ständigt föränderlig bransch har han, som sagt, ett enkelt svar på.

– Jag är aldrig nöjd, det finns alltid något nytt att lära sig. Jag tycker att jag vet mindre idag än jag gjorde för tio år sedan, haha. Det kommer nya saker kring data och scouting via AI, och det sporrar mig bara att jobba ännu hårdare. Vi har inte de största resurserna, och då gäller det att vara iniativrik och nyfiken på alla delar.

Hur känns det att ha fått ta emot utmärkelsen som Årets Unicoach?
– Man hinner ju inte stanna upp så ofta i det här yrket, utan man kör bara på. En del saker blir bättre medan en del blir jobbigare. Sedan kom den här utmärkelsen och det är ju ett bevis på att jag gör något rätt då, säger Jacobsson ödmjukt.