Efter två raka förluster var AIK ute efter att bryta trenden i Skandinaviska Mästerskapen för U17-lag. Men det blev en tredje nollpoängare i lördagsmötet med Vålerenga.
– Utifrån hur det sett ut så är det välförtjänt att vi ligger där vi ligger, säger tränaren Linus Wennberg efter 3-4-förlusten.

Rydahallen i Borås är spelplats för Skandinaviska Mästerskapen på U17-nivå. I år representeras Sverige av två lag: AIK och Mjällby.

För de svartklädda från Stockholm, som kvalificerade sig via guldet i P16 Allsvenskan tidigare i vintras, så inleddes turneringen med förluster mot de danska lagen Odense och Nordsjälland.

Seger mot Vålerenga var därmed ett måste för att inte sluta sist i gruppen. Det gick dock inte vägen den här gången.

– Precis som i de andra matcher vi spelat så var vi inte tillräckligt bra på det som är basalt i fotboll: vinna dueller, passa bollen till rätt spelare och skjuta bollen i mål, konstaterar Linus Wennberg besviket.

Men starten var bra: redan i den tredje minuten tvingade Arthur Konans fina arbete till höger fram ett självmål, och i den sjätte utökade Kawa Sulaiman påpassligt på till 2-0.

Varsin straff senare – AIK:s sattes av Rayan Demirci – var tvåmålsledningen fortfarande intakt och det svenska laget såg ut att ha matchen under kontroll.

Ingen klockren analys, visade det sig, eftersom två Vålerenga-mål strax före halvtid innebar att racet var öppet inför de avslutande 45 minuterna.

– Vi hade massor av lägen i första halvlek, om och om igen, men det krävdes så mycket för att vi skulle göra mål, samtidigt som det krävdes väldigt lite för att släppa in bollar.

Efter pausvilan gick spelet från öppet till relativt stängt, med betydligt färre chanser som resultat. AIK behövde samtidigt ett mål och gick framåt, och kanske var det just den sortens tvång som bäddade för Vålerengas segerträff i den 84:e minuten.

AIK var i det läget tvunget att sätta två bollar, men fick ingen i nät.

Skulle ni ha vunnit den här matchen?
– Det tycker jag, utifrån hur självklart allt kändes i första halvlek fram till att vi släppte in mål. Vi har mycket potential i laget men får inte riktigt “träff” den här gången, säger Wennberg.

AIK får dock en sista chans till seger, i söndagens match om sjunde plats mot Rosenborg. Den går, liksom samtliga matcher, att se direkt på Fotbollplay.se.

Skandinaviska Mästerskapen U17, gruppspel:
Vålerenga – AIK 4-3 (3-3)
Målen
: 0-1 (3) självmål, 0-2 (6) Kawa Sulaiman, 1-2 (26) straff, 1-3 (30) Rayan Demirci, straff, 2-3 (35), 3-3 (37), 4-3 (84).

AIK:s startelva:
Leon Blyberg – Charlie Pavey, Kalle Hagen, Anton Smirnoff, Luis Carlos Sandoval – Yannick Geiger, Ryan Demirci, Andreas Redkin – Arthur Konan, Sixten Gustafsson, Kawa Sulaiman.

***

För Mjällby blev den tredje gruppspelsomgången en desto större framgång. Listerlandsgänget besegrade Rosenborg med klara 6-2 och tog i slutändan en andraplats, på samma poängantal (sex) som Bröndby och Viking.

Målskillnad fick avgöra, och den gav en position inklämd mellan danskarna och norrmännen.

På söndagen väntar därmed match om tredje pris för Mjällby.

Den bevakas av Unicoach, men sänds också på Fotbollplay.se.