Årets fjärde möte mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg var också det sista. Och för tredje gången blev det östgötsk seger, efter att Jesper Lindvalls två mål säkrat bronsmedaljen i Skandinaviska Mästerskapen för U19-lag.
– Vi är nöjda med insatsen och kunde samla kraft trots att det inte var den match vi ville spela, säger Henric Pekkala, tränare i Norrköping.

Pekkala hade hellre ritat upp en plan för finalen, såklart. Med facit i hand hade det också räckt med oavgjort i den sista gruppspelsmatchen mot hela turneringens jumbo, Strömsgodset. 1-0 blev dock till 1-2 under de sista fem minuterna, och därför väntade bronsmatch för “Peking”.

Dessutom mot ett IFK Göteborg som inte bara imponerat under turneringen, utan också stått för motståndet vid tre tillfällen under säsongen: en gång i Ligacupen och två i P19 Allsvenskan.

Mot den bakgrunden var det väntat att det skulle bli jämnt, tätt och tufft.

– Ja, det var ingen överraskning. De visste hur vi spelar och vi visste hur de agerar. Men det var en bra fotbollsmatch och värdemätare för oss, konstaterar IFK Göteborgs tränare Marcus Lantz.

IFK Norrköping drog emellertid det längsta strået, och segern grundlades i slutet av den första halvleken. Vänsterbacken Jesper Lindvall skickade då iväg en låg frispark som styrdes lite lätt via muren och hittade in i nätet. Kort senare damp en hörna ner vid hans fötter, och avslutet placerades intill den bortre stolpen.

– Det var kanske ingen wow-frispark, men den slank in. Hörnan är ju väl genomförd, och jag tycker också att vi hade ett spelövertag som gjorde att vi skulle leda efter första halvlek, menar Henric Pekkala.

Resterande 45 minuter var i mångt och mycket en offensiv jakt från IFK Göteborgs sida, och där en tidig virkesträff kunde ha ändrat förutsättningarna betänkligt.

– Där hade vi behövt få ribba in i stället, då hade vi varit med på ett annat sätt. Ute på planen tycker jag ju att det var en jämn match, säger Marcus Lantz.

IFK Norrköpings nolla hölls dock intakt under matchen, och därmed säkrades också tredjeplatsen i Skandinaviska Mästerskapen.

En placering som gav dubbla känslor hos Pekkala:

– Vi har gjort tre väldigt bra insatser och en där vi var bra i 45 minuter och mindre bra i 45. Tyvärr blev vi straffade för den perioden och det var det som gjorde att vi inte gick till final. På det stora hela måste vi ändå vara nöjda när så mycket var bra.

Guldet i turneringen hamnade hos danska Lyngby, som besegrade Silkeborg i finalen.

Skandinaviska Mästerskapen U19, bronsmatch:
IFK Göteborg – IFK Norrköping 0-2 (0-2)
Målen
: 0-1 (42) Jesper Lindvall, 0-2 (45) Jesper Lindvall.

IFK Norrköpings startelva:
Theo Krantz – Lukas Lönneberg, Edvin Tellgren, Felix Stenman, Jesper Lindvall – Malte Karlsson, Axel Brönner, Noel Sernelius – Sebastian Hakim, Leo Jonsson, Daniel Burubwa.

IFK Göteborgs startelva:
Lucas Samuelsson – Felix Eriksson, Bojan Petric, Hampus Heed, Angelo Isla Kulpa – Dante Lillskog, Melwin Berg, Abundance Salaou, Yesreb Ghafori – Linus Carlstrand, Kevin Larsson Ajayi.