Skandinaviska Mästerskapen inleddes med en förlust, men följdes av tre raka segrar. Det innebar en slutgiltig tredjeplats för Mjällby AIF.
– Starkt av oss att hålla ihop det, konstaterar tränaren David Smiding.

Söndagen var vigd åt placeringsmatcher i Skandinaviska Mästerskapen för U17-lag. I Mjällbys fall innebar det en kamp om tredjepris på grund av den inledande förlusten (0-3) mot Bröndby.

För motståndet stod Nordsjälland, via andraplatsen i grupp B.

– Jag tycker att det var det mest spelskickliga laget vi mött i turneringen. De löste trånga situationer med kortpassningsspel, och det var också därför som vi försökte komma så nära som vi gjorde i vårt man-man-spel i första halvlek. Det var nyckeln för att lösa det, säger David Smiding.

Ja, Mjällby vann boll högt upp i planen under de första 45 minuterna och var i långa stunder det spelförande laget. Man gjorde också matchens första mål när Kimmen Nennesson tryckte dit ett lågt skott från straffområdeskanten.

Nordsjälland kvitterade under en period när chanserna var många åt båda håll, men strax före pausvilan kom 2-1 när Nennesson gav Benjamin Alija öppet nät.

– Det var väldigt viktigt att gå in i paus med en ledning, och sedan pratade vi om att dra ner försvaret en aning i tio minuter för att ta bort deras målvakt i speluppbyggnaden och låta dem ha bollen. Vi kom dock lite för långt ner i vissa stunder, samtidigt som de ändå inte skapade särskilt mycket.

Andra halvlek var i mångt och mycket ett ställningskrig, och danskarna gav egentligen inte upp förrän Lukas Nennesson krutade dit 3-1 i slutminuterna.

– Jag tycker inte att de skapade så jättefarliga chanser, utan det var en bra genomförd match av oss. Det var också starkt av killarna att kunna hålla ihop det efter fyra spelade matcher på bara några dagar, säger David Smiding.

Han kan se tillbaka på en säsong där Mjällby slutade trea i Gothia Puma Trophy, vann P16 Allsvenskan Södra och slutade trea i det efterföljande slutspelet. Samt alltså blev trea i Skandinaviska Mästerskapen.

– Det är en otrolig möjlighet för oss att få mäta oss med internationellt motstånd, och fantastiskt att lilla Mjällby kan stå sig så bra. 

Bara att hålla med om det.

Skandinaviska Mästerskapen, match om tredjepris:
Mjällby AIF – FC Nordsjälland 3-1 (2-1)
Målen
: 1-0 (6) Kimmen Nennesson, 1-1 (26), 2-1 (41) Benjamin Alija, 3-1 (82) Lukas Nennesson.

***
Även AIK fick en positiv avslutning på Skandinaviska Mästerskapen. Laget, som gick in i matchen om sjunde plats med tre raka förluster i bagaget, åkte visserligen på ett rött kort redan i första halvlek mot Rosenborg, men vann ändå.

Linus Järeteg stod där för de tre första målen, innan Elias Ekström faställde slutresultatet till 4-0.

Skandinaviska Mästerskapen, match om sjunde plats:
Rosenborg BK – AIK 0-4 (0-0)
Målen:
0-1 Linus Järeteg, 0-2 Linus Järeteg, 0-3 Linus Järeteg, 0-4 Elias Ekström.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån