De danska U17-lagen gav de svenska en fotbollslektion under den inledande dagen av Skandinaviska Mästerskapen i Borås. För AIK, som var sist ut, blev det en 2-5-förlust mot Odense BK.
– De gjorde det jobbigt för oss, konstaterar tränaren Linus Wennberg till Unicoach.

Två klubbar – AIK och Mjällby – representerar de svenska färgerna i årets upplaga av Skandinaviska Mästerskapen, som spelas inomhus i Rydahallen under veckan.

Men någon pangstart blev det, som sagt, inte.

AIK fick till exempel hämta en boll i eget nät redan efter elva minuter mot Odense, när ett stenhårt skott från straffområdeskanten flög förbi målvakten Frederik Moberg-Søemod.

– Vi började okej under de första minuterna, men sedan kändes det som att vi inte riktigt fick fatt på dem. De kom förbi oss för lätt och vi hade svårt att få igång ett vettigt anfallsspel. Det blev tungsprunget i den första halvleken, säger Linus Wennberg.

När 37 minuter hade gått stod det 3-0 på resultattavlan, och det sista målet var ett bolltapp på egen planhalva. Tack vare Andreas Redkins fina aktion i halvlekens slut, ett lågt skott till 1-3, fanns det dock ändå hopp inför fortsättningen.

Men tendensen var sig lik även efter pausvilan och i den 66:e minuten ökade Odense på sin ledning. Kawa Sulaiman svarade visserligen snabbt via en lyckad frisparksvariant, men AIK kom inte närmare än så.

– Det var nära ett mål till 3-4, och då är det klart att det hade blivit en annan form av match, men istället satte de spiken i kistan med sitt 5-2-mål. Det tog framförallt lite för lång tid för oss att komma in i den intensitet som vi behöver för att spela på en bra nivå.

Det finns samtidigt ingen tid till att varken sörja eller vila – redan på torsdagen spelas nästa match mot ett annat danskt lag, Nordsjälland.

– Vi får försöka rätta till de saker vi kan snabbt, säger Wennberg.

Skandinaviska Mästerskapen U17, gruppspel:
AIK – Odense BK 2-5 (1-3)
Målen
: 0-1 (11), 0-2 (31), 0-3 (37), 1-3 (40) Andreas Redkin, 1-4 (66), 2-4 (74) Kawa Sulaiman, 2-5 (90+1)

AIK:s startelva:
Frederik Moberg-Søemed – Kalle Hagen, Anton Smirnoff, Elias Ekström, Luis Carlos Sandoval – Linus Järeteg, Andreas Redkin, Yannick Geiger – Kawa Sulaiman, Sixten Gustafsson, Robel Yonas.

***

Det andra svenska gänget, Mjällby, fick spela turneringens allra första match mot Bröndby. Och även där var det danska laget starkare: 3-0 skrevs slutresultatet till.