2023 var säsongen då Benjamin Örn slängdes in i Superettans hetluft och visade att han höll måttet. För det, och de fina insatserna i P19 Allsvenskan, är han Årets Unicoachback.
– Det har gått så snabbt att jag knappt hunnit reflektera över allt som hänt, säger han.

Ända sedan fyra års ålder har Benjamin Örn tillhört Helsingborgs IF. Han har tagit steget från ungdoms- till akademinivå, och vidare till seniorerna. Under tiden har han också följt A-laget från Olympias läktarplats, bara för att till slut själv ta plats i startelvan.

Tävlingsdebuten kom nämligen mot Örebro SK i oktober.
– I första matchen handlade det liksom om att klara uppgiften jag fick. Efter hand har jag vågat göra min grej mer och mer, och jag gjorde faktiskt min bästa match senast (mot Brage), konstaterar han när Unicoach ringer upp.

Du startade direkt, utan att ha ens suttit på bänken i Superettan före det. Kände du dig redo direkt?
– Jag var väl ganska förberedd – inte direkt på att debuten skulle komma, men jag har alltid haft ett högt mål och varit medveten om vad jag behövt bli bättre på. Akademin och hjälpen från tränare har format mig som spelare och gjort mig förberedd på vad som skulle komma inom seniorfotbollen.

15 matcher blev det emellertid först i P19 Allsvenskan, där HIF i år varit ett stabilt mittenlag. I den miljön alternerade Benjamin Örn mellan att spela höger- och mittback.
– Det har verkligen varit jättelärorikt. Det är väldigt bra lag man möter: bra verksamheter med bra resurser. Och för egen del har det ju gått bra, förklarar han.

Örn säger sig ha influerats av ytterbackar som Reece James och Trent-Alexander Arnold, men har gjort sig ett eget namn i svensk fotboll. Ambitionen är samtidigt att bli en ännu mer etablerad spelare för Helsingborgs IF.
– Mitt mål är såklart att behålla min plats. Det har gått väldigt snabbt från att vara i P19 till att kastas in i A-laget och starta matcher. Jag tycker dock att det är en bra nivå att börja på, men trots att det gått bra så vill jag inte bli för bekväm. Först ska jag ta min plats i A-laget på riktigt, sedan vill jag ut på en ännu högre nivå.

Och när 2023 summeras så kan Benjamin Örn, som sagt, också titulera sig Årets Unicoachback.
– Det är jättejättekul med tanke på vilka spelare man mäter sig med. Det är en stor ära, säger han.

Foto: Bildbyrån