Ett SM-guld och deltagande i nästa års upplaga av UEFA Youth League står på spel när Djurgårdens IF och IFK Göteborg möts i P17 Allsvenskans final.
– Det blir en härlig utmaning, säger DIF-tränaren Martin Andersson. 

När 26 omgångar summerades i P17 Allsvenskan Norra och Södra så hade fyra lag kvalificerat sig för semifinalspel, i form av dubbelmöten. Från dessa avancerade seriespelets båda tabelltvåor, Djurgården och IFK Göteborg, vidare.

För de blårandiga från Stockholm blev det 3-0 i returmötet borta mot Mjällby AIF, och 5-1 sammanlagt. 

– När vi tittade på dem inför matchen så märkte vi att det skulle bli mycket inläggsspel, så vi gick ner på en fembackslinje och hade ganska bra kontroll i egen box. Vi har väldigt starka huvudspelare och duellspelare överlag. “Blåvitt” spelar dock inte samma typ av fotboll som Mjällby så de får vi kanske hantera på ett annat sätt, säger Djurgårdens tränare Martin Andersson, som tog plats på lagets ledarbänk så sent som i höstas.

Därefter har en rad måstematcher följt, alla med samma utgång: seger. 

Kanske handlar det delvis om just Djurgårdens förmåga att kunna spela på en mängd olika sätt, inte minst offensivt?

– Vi har väldigt bra spelare framåt. Vi kan ha bollinnehav och vi kan vara låga och kontra. Det finns speed, “power” och skicklighet. Vi är ganska farliga överlag tycker jag.

Det är samtidigt inte vilket lag som helst som formerar sig på motsatt planhalva. Sedan IFK Göteborgs P17, bestående av spelare födda 2006 och 2007, sattes samman har man vunnit Skandinaviska Mästerskapen och Ligacupen, och nu alltså tagit sig till SM-final.

Enda plumpen är egentligen uttåget ur Puma Trophys gruppspel under Gothia Cup.

– Vi gick in i den turneringen med bra form och självförtroende, men det gick istället över till arrogans. Uttåget ur Puma Trophy blev ett “wake-up call” för oss inför hösten, säger IFK-tränaren Johan Karlsson.

221112 Malmö FF:s Nils Zätterström lyfter pokalen efter fotbollsmatchen i P17-slutspelet mellan Hammarby och Malmö FF den 12 november 2022 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0093

Hans lag har öst in mål under året, och formstarke anfallaren Leon Dusi har ofta hamnat i fokus. Han satte båda bollarna i semifinalreturen mot Brommapojkarna och vann skytteligan i serien med sina 33 mål (Djurgårdens Armando Prenga tog hem motsvarigheten i Norra, på 21 fullträffar).

– Under försäsongen jobbade vi med att alla skulle förstå sin del i laget och sin unika roll, och spelmässigt har det därifrån gått av sig självt. Laget har gjort många mål, och många av dem har kommit från individuell skicklighet. Försvarsmässigt så har vi hittat spelare som förstår vikten i att vara skickliga på att försvara som försvarare, vilket kan vara sällsynt numera på de positionerna. Det är bara att sätta ut spelarna i roller som passar dem och uppmana dem att jobba hårt så räcker det väldigt långt – såpass skickliga är spelarna rent individuellt.  

De två finalisterna i P17 Allsvenskan har för övrigt inte mötts under året.

– Det är extra kul av den anledningen: att det här blir något annat än de lag vi annars möter och känner till så väl. IFK Göteborg behärskar många delar av spelet och kan spela på olika sätt så det blir en härlig utmaning, säger Martin Andersson.

Finalen spelas söndagen den 12 november på Stockholms stadion, med 13.00 som avsparkstid. Matchen kommer också att sändas på Fotbollplay.se.

Vinnaren kvalificerar sig för nästa års upplaga av UEFA Youth League.

Malmö FF (se bild längre upp) är regerande mästare i P17 Allsvenskan efter fjolårets finalseger mot Hammarby.

Foto: Bildbyrån