På söndag möts Djurgårdens och Hammarbys A-lag i Allsvenskan. Men redan på lördagen ställs klubbarna mot varandra i en match som avgör om dessa två – eller ett smygande AIK – tar den sista semifinalplatsen i P17 Allsvenskan Norra.
– Det är glasklara förutsättningar, konstaterar Hammarbytränaren Daniel Erlandsson.

Brommapojkarna har sedan länge säkrat förstaplatsen i serien – och därmed sin slutspelsbiljett – men dramaturgin är däremot intakt i skiktet närmast bakom.

Hammarby har 52 poäng, Djurgården står på 51 och AIK på 50. Med en match kvar, där de två förstnämnda dessutom möts på Kaknäs.
– Det är glasklara förutsättningar: vi behöver vinna och de behöver vinna. Det ska mycket till för att ett kryss ska räcka så det är bara att köra, säger Daniel Erlandsson, ny i Hammarby för säsongen efter att tidigare ha varit huvudtränare för Täby FK:s herrlag under många år.

Samtidigt påminner han gärna om hur säsongen startade:
– Vi började med att förlora mot Skogås och BP, men därefter har vi presterat bättre och bättre – utvecklingen på laget fram till nu tycker jag är bra. Den här spelartruppen är individuellt väldigt skicklig och vår spets ligger i genombrott och hur vi har skapat målchanser under den här säsongen.  

När lagen möttes senast, i början av sommaren, vann Djurgården med 2-0.
– I den matchen var de bättre än oss, inte mycket mer att säga om det egentligen. Men båda lagen är bra, båda har en hög nivå i sig, menar Daniel Erlandsson.

På andra tränarbänken sitter Martin Andersson, som sedan i höstas är ansvarig för Djurgårdens P17-lag efter en rockad inom akademin.
– Fokus har legat på att ta oss dit vi är nu: till en avgörande match. Det har varit kniven mot strupen och bara handlat om att vinna de fem matcher som vi hade framför oss, och hittills har vi lyckats med det, säger han.

Men, som Andersson också konstaterar själv:
– Nu blir det helt andra bullar!

Enligt Djurgården-tränaren kan derbyt komma att avgöras genom hur båda lagens spelare hanterar de små motgångar som uppstår under match.
– Det kommer att vara mycket på spel, mycket nerver och mycket kamp. Vi är där vi vill vara och ska göra det bästa av situationen. Det blir en härlig lördag!

Matchen, som börjar 14.00, sänds även gratis på Fotbollplay.se!

P17 Allsvenskan Norra

Bästa målskyttar:
Armando Prenga, Djurgården (21 mål)
Gustav Andrén, Hammarby (17)

Tidigare möte:
Hammarby-Djurgården 0-2 (10 juni)

Topptrions återstående matcher:
Djurgården-Hammarby, AIK-Västerås SK

Foto: Bildbyrån