Malmö FF behövde vinna med minst tre mål borta mot HJK Helsingfors för att kunna avancera vidare mot HJK Helsingfors i UEFA Youth League. Seger blev det – men “bara” med 2-1 trots en utmärkt insats på finländskt gräs.
– Det är blandade känslor, säger tränaren Max Westerberg till Unicoach.se.

För tre veckor sedan avverkades det första mötet på Eleda Stadion i Malmö. Hemmalaget höll där spelmässigt jämna steg med HJK, men straffades hårt i samband med kontringar och förlorade med 1-4. 

Ett tufft utgångsläge inför returen, men inte omöjligt.

Efter 45 spelade minuter i Helsingfors kändes en vändning till och med trolig. Alexandru Ghitas två mål innebar nämligen närkontakt, och ett oroligt HJK slog mest ifrån sig.
– Vi lät dem inte ställa om på oss som i Malmö, utan höll dem ifrån oss på ett bättre sätt matchen igenom. Genom det kunde vi istället ta tillvara på deras misstag, berättar Max Westerberg på telefon från Bolt Arena, en halvtimme efter matchens slut.

Från sidan fick han se sitt MFF fortsätta att ånga på, men med marginaler som gick i HJK:s favör. Timmen in i matchen kunde Ghita exempelvis ha blivit tremålsskytt, men nickade bollen i ribban.

HJK reducerade istället till 1-2 i minut 71, via ett inlägg och skott. Malmö FF gav trots det inte upp, och fick så småningom en straff. Men precis som i det första mötet så missades den.
– Den brutala sanningen i det här är ju att det någonstans, på någon rad när detta sammanfattas, kommer att handla om två straffmissar. Det hade vi inte råd med, det har man ju sällan.

Westerberg konstaterar samtidigt att chanserna var fler än så, och att den himmelsblå insatsen höll hög klass. Det var det han menade med de “blandade känslor” som upplevdes efteråt.
– Jag känner naturligtvis en stor besvikelse över att vi är utslagna, men samtidigt viss tillfredställelse med tanke på prestationen idag, för i rätt många avseenden är den så nära perfektion man kan komma när man spelar borta i Europa, säger Max Westerberg.

För HJK väntar vidare spel i UEFA Youth League. I nästa omgång ställs man mot franska Nantes, som slog ut polska Lech Poznan via straffar.

Foto: Bildbyrån