Ungdomarna visade vägen när Malmö FF tog hem U21 Allsvenskans final via en 1-0-seger borta mot IF Elfsborg. Målet gjorde 18-årige Alexander Hughes.
– De har en låga i sig som jag uppskattar. De brinner verkligen för att vinna, säger MFF-tränaren Theodor Olsson till Unicoach.se. 

Två starka lag mönstrades i U21-finalen. I Elfsborgs startelva hade alla utom en fått speltid under årets upplaga av Allsvenskan, medan de var aningen färre – men ändå flera – i Malmö FF:s dito.

Och talang fanns det, som sagt, gott om.

17-årige Adrian Skogmar fick det första jätteläget, men sköt rakt på målvakten Tim Rönning. Knappt hundra sekunder senare – i den nionde minuten – kom istället 1-0 för MFF när 18-årige vänsteryttern Alexander Hughes drog till på ett tillslag och satte bollen lågt i nät.

Elfsborg växlade sedan upp och dikterade tempot i perioder, men utan att få hål på den duktige bortakeepern Ismael Diawara i första halvlek.
– Vi brukar vara mer spelförande och ha mer boll än vi hade i den här matchen. Istället tvingades vi ta fram ett bättre försvarsspel, hålla dem utanför oss och inte släppa till målchanser, berättar Theodor Olsson.

Elfsborg var visserligen nära att kvittera bara sekunder efter pausvilan, men därefter kom chanserna alltmer sällan. Egentligen var det först i slutminuterna som det verkligen brann till på allvar – Diawara tvingades till vassa parader på närskott från både Noah Söderberg och Jalal Abdullai.

När slutsignalen ljöd var det därför MFF som fick fira U21-titeln, som innebar ett gäng guldmedaljer, en pokal och 100 000 kronor i vinstsumma.
– Jag tycker att det var en fantastisk match från vår sida, och det var en bra match i stort med mycket seniorspel. Det blir ju så när två lag verkligen vill vinna något, då blir U21-serien fantastisk för spelarna. Det finns egentligen inget jag kan klaga på idag förutom vår oförmåga att göra mål, säger Elfsborgstränaren Emir Bajrami.

I Malmö FF var, förutom Diawara, den stora behållningen att se de många P19-spelarnas starka insatser. Alexander Hughes, Elison Makolli, Zakaria Loukili, Nils Zätterström och Alexandru Ghita, med flera, visade att den himmelsblå fotbollsframtiden är ljus.
– Ja, de var jättebra. De har en låga i sig som jag uppskattar. De brinner verkligen för att vinna och lämnar sig själva ute på planen, säger Theodor Olsson.

Och så fick ni en titel i höst också …
– Ja, den första av två, säger han snabbt och lite skämtsamt, med en blinkning till den allsvenska toppstrid som också utkämpas mellan just dessa två klubbar.

U21 Allsvenskan, final
IF Elfsborg – Malmö FF 0-1 (0-1)
Målet:
0-1 (9) Alexander Hughes.

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån