AIK fick sin revansch mot Brommapojkarna DFF i SM-finalen för P16-lag. Hemmalaget vann med 4-2 efter att sista målet kommit i slutsekunden.
– Vissa spelares kvalité blev direkt avgörande, säger AIK-tränaren Linus Wennberg till Unicoach.se.

De AIK-supportrar som hade sökt sig till Skytteholms IP på söndagen – åskådarsiffran bör ha legat runt tusen-strecket – fick inte njuta av en odramatisk avslutning, trots att inhopparen Luka Petrovics lobbmål till 3-1 i 73:e minuten kunde ha fått den effekten.

Linus Wennberg var en av de som hoppades att det var spiken i kistan, där han vankade fram och tillbaka längs sidlinjen.
– När vi gjorde 3-1 så kändes det väldigt kontrollerat, men sedan så kom 2-3 lite för tidigt … Då blev det nervöst!

Ja, Brommapojkarna reducerade genom Elis Rasck och framstod som ett pånyttfött lag. Därefter fanns det chanser för en kvittering – men istället för utdelning så dödade AIK matchen på tilläggstid genom Robel Yonas.
– Grabbarna gav allt in i det sista och det ska de ha en eloge för. I hela andra halvlek tyckte jag att vi tryckte på och var starkare, men vi hade inte riktigt flytet med oss, säger BP-tränaren Oskar Wigart.

Till en början rullade det dock på bra för BP, som dessutom var stärkt av att ha besegrat just AIK bara en månad tidigare. Leo Hjalmarsson satte 1-0 i den elfte minuten, och då hade laget redan hunnit bränna ett friläge. 

AIK:s motsvar blev ett effektivt luftspel. 175 centimeter långe lagkaptenen Sixten Gustafsson använde pannan för att sätta 1-1 och utnyttjade även huvudet när 2-1 kom en stund senare.

Gustafsson var en av de spelare som gick i bräschen för AIK, och enligt Linus Wennberg därmed lade grunden till P16-guldet.
– Vissa spelares kvalité blev direkt avgörande idag. Sedan så jobbade vi hårt också, men det var framförallt kvalitén framåt som gjorde att det inte krävdes så mycket för att det skulle bli mål, förklarar Wennberg.

Det måste kännas bra att en lång säsong kulminerar i det här?
– Ja, jag känner det nu, känslorna bara är så här, säger han och försöker beskriva sinnesstämningen med sitt minspel.

Lättnad?
– Exakt.

231029 Brommapojkarnas Elis Rasck och AIKs Kevin Filling under SM-finalen i P16 Allsvenskan mellan AIK och Brommapojkarna den 29 oktober 2023 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0135

P16 Allsvenskan, final
AIK – Brommapojkarna 4-2 (2-1)

Målen: 0-1 (11) Leo Hjalmarsson, 1-1 (20) Sixten Gustafsson, 2-1 (39) Sixten Gustafsson, 3-1 (73) Luka Petrovic, 3-2 (79) Elis Rasck, 4-2 (90+4) Robel Yonas.

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån