Parallellt med de avgörande omgångarna av P19 Allsvenskan ger sig Malmö FF in i ännu en upplaga av UEFA Youth League. 
– Det är den bästa av höstar, konstaterar tränaren Max Westerberg inför det första mötet, hemma på Eleda Stadion, mot HJK Helsingfors.

2021 var MFF en av deltagarna i den del av UEFA Youth League som kallas “Champions League path”, vilket är en exakt spegling av seniorturneringen. Där fick laget chansen att, via dubbelmöten, mäta sina krafter med Juventus, Chelsea och Zenit. 

Nu är det istället “domestic champions path” som gäller för Malmö FF, som en positiv konsekvens av förra höstens mästartitel i P17 Allsvenskan. 
– Jag tycker att UEFA Youth League är den absolut bästa tävlingen som finns på ungdomsnivå. Vare sig man går in i ett gruppspel, som vi gjorde 2021, eller får spela playoff så är turneringen väldigt lik det som spelarna exponeras för på högsta nivå, säger 31-årige Max Westerberg.

I P19 Allsvenskan ligger MFF på tredje plats i en haltande tabell när sex omgångar återstår. Enligt Westerberg har det varit ett “bra år” med jämnare prestationer än under föregående säsong.
– En uppsida med Youth League är också att den löper parallellt med P19 Allsvenskan. Precis som på högsta nivå måste man klara av att spela på två fronter och ha många matcher med hög intensitet och tävlingsnerv. Dessutom har vi en U21-semifinal att se fram emot, så i någon mån är det ett trefrontskrig som väntar för flera av våra P19-spelare. Och det finns bara positiva aspekter med det.

Nästa vecka väntar första mötet med HJK Helsingfors. Ett lag som Max Westerberg menar är jämbördigt med de som skåningarna ställs mot till vardags i seriespelet.
– Ja, förmodligen till och med i toppskiktet av P19 Allsvenskan. HJK är en väldigt stor klubb och på det sättet lik oss: akademin har en viss attraktionskraft och kan locka till sig de duktigaste spelarna i sin region. Det finns en hel del finska landslagsspelare och vi förväntar oss naturligtvis en tuff utmaning, men den är inte omöjlig, påpekar Westerberg.

I dagarna blev det klart att 17-årige mittfältstalangen Adrian Skogmar skrivit ett kontrakt med Malmö FF:s A-lag, och det finns även andra spelare i seniortruppen som har åldern inne att representera klubben i UEFA Youth League. 
– A-lagsspelarna som rent åldersmässigt kan spela, till exempel Adrian och Elison (Makolli), har registrerats för spel, så de är tillgängliga i det avseendet. Sedan är det som med alla laguttagningar en fråga som vi får ta närmare match.

Första playoffmötet spelas på Eleda Stadion onsdagen den 4 oktober, med avspark 18.45. Returen, i Finland, äger rum den 25 oktober. 

Vinnaren ställs mot antingen polska Lech Poznan eller franska Nantes i nästa omgång.

Foto: Bildbyrån