Vilka talanger utanför topp fem-ligorna har, via sin erfarenhet av spel på hög nivå, bäst förutsättningar att ta nästa karriärssteg? När fotbollsinstitutet CIES presenterar en lista med hundra namn så är två namn (all)svenska. 

Rankingen baseras på spelarnas speltid, men också den sportsliga nivån på de matcher som spelats. Enligt CIES skapar detta förutsättningar att “identifiera de talanger vars rekrytering ger den största sannolikheten för framgång”.

Etta på listan är Benficas mittbacksstjärna António Silva, född 2005 och värderad till över en miljard kronor av CIES statistiska modell. Tvåa är Shaktar Donetsk-mittfältaren Georgiy Sudakov, strax före São Paulo-löftet Pablo Maia.

Svenska representanter? På 67:e plats hittar vi Malmö FF:s Sebastian Nanasi, som trots sin unga ålder hunnit göra fem säsonger i Allsvenskan. Lite längre ner, som 86:a, finns också Hammarby-målvakten Oliver Dovin. Både Nanasi och Dovin är födda 2002.

Och det är även Musa Gurbanli, Djurgårdens nye anfallare som placerar sig som 88:a på CIES-rankingen.

Högst erfarenhetskapital ackumulerat under det senaste året (spelare födda 2002 eller senare):

1. António Silva, Benfica
2. Georgiy Sudakov, Shakhtar Donetsk
3. Pablo Mai, São Paulo
4. Maarten Vandevoordt, KRC Genk
5. Vitor Roque, Athletico Paranaense
6. Amar Dedic, RB Salzburg
7. Zeno Debast, RSC Anderlecht
8. Kenneth Taylor, AFC Ajax
9. Gavin Bazunu, Southampton FC
10. Juan Sforza, Newell’s Old Boys

67. Sebastian Nanasi, Malmö FF
86. Oliver Dovin, Hammarby
88. Musa Gurbanli, Djurgården

Hela listan hittar du här!