I helgen avgjordes den första upplagan av Malmö Trophy för 15-åringar, dit några av Europas allra främsta akademier bjudits in. På pojksidan landade titeln hos kroatiska Dinamo Zagreb.
– Det blev ett väldigt lyckat arrangemang, säger Per Ågren, sportchef för Malmö FF Ungdom.

Två femlagsgrupper hade lottats fram i såväl pojk- som flickturneringen, och upplägget var enkelt: ettan i vardera tabell fick mötas i finalen, medan placeringsmatcher väntade för övriga lag. 

Malmö FF försvarade de svenska färgerna men hade inte riktigt marginalerna på sin sida i P15-klassen. Laget åkte på uddamålsförluster mot nederländska Heerenveen och danska Lyngby, och förlorade dessutom klart (0-3) mot grekiska PAOK. Däremot blev det seger mot portugisiska Benfica och oavgjort mot Sevilla.

Det visade sig vara en stark bedrift eftersom det spanska laget tog sig hela vägen till final, där man ställdes mot Dinamo Zagreb. Kroaterna vann varje match i sin grupp, med ett enda insläppt mål som facit, och tog hem finalen på straffar. Ställningen var 1-1 vid full tid.
– Vi tror att många upplevde att de fick fem väldigt kvalitativa matcher i en bra miljö: på gräs och i fint väder. Organisationen gjorde ett bra jobb och vi har fått väldigt positiv feedback, konstaterar Per Ågren (bilden nedan), vars MFF arrangerade turneringen tillsammans med organisationen We Love Football.

På flicksidan nådde Malmö FF finalen efter ett fint genomfört gruppspel – som bland annat innehöll en seger mot Paris Saint-Germain – men förlorade där mot det norska distriktslaget Oslo NFF. Matchen slutade 4-1 till gästerna från vårt västra grannland.

Turneringen genomfördes på plan 7, precis utanför Eleda Stadion, men även på klubbens gamla hemmaarena Malmö Stadion. Per Ågren berättar att man tagit vara på den erfarenhet som genererats vid olika turneringsbesök, vilket bland annat resulterade i att lagen fick fasta omklädningsrum, värdar som talade just deras språk och att UEFA-domare bjöds in för att döma.

Om det blir en ny upplaga nästa år? Det ser ut så.
– Det är redan många klubbar som aviserat att de vill vara med, och vår ambition är att fortsätta köra så att det blir ett årligt återkommande evenemang för 15-åringar. Vi har hittat en bra form för det. Vi får se var det tar vägen, men det är en långsiktig satsning från vår sida, säger Ågren.

Läs mer om Malmö Trophy här!

Deltagande lag, pojkar födda 2008:

Sevilla FC, Spanien
SL Benfica, Portugal
NK Dinamo Zagreb, Kroatien
PAOK FC, Grekland
RB Leipzig, Tyskland
Lyngby BK, Danmark
SC Heerenveen, Nederländerna
Stabaek Fotbal, Norge
PKKU, Finland
Malmö FF, Sverige

Flickor födda 2008:

Paris Saint-Germain, Frankrike
Arsenal FC, England
Sporting CP, Portugal
Ålborg BK, Danmark
AC Sparta Prag, Tjeckien
HJK Helsinki, Finland
Oslo NFF, Norge
Breidablik, Island
Malmö FF, Sverige

Foto: Bildbyrån