Genom åren har Felix Eriksson spelat lite varstans på fotbollsplanen, och mångsidig är han fortfarande. Men det är i egenskap av mittback i IFK Göteborg som han utmärkt sig under 2022.
– Jag har fått väldigt bra möjligheter att kunna lyckas här, säger 18-åringen, som utsetts till Årets Unicoachback. 

Det har inte alltid varit blåvita färger som gällt för Felix Eriksson. Hans fotbollsursprung är nämligen grönsvart: fram till 14 års ålder tillhörde han GAIS, om man bortser från en kortare sejour i PR Academy.

När IFK Göteborg kom in i bilden var Eriksson inte ens försvarare.
– Tanken var att spela innermittfältare i IFK, men kvällen innan en av mina första matcher ringde (dåvarande tränaren) Fredrik Landén mig och sa att jag skulle spela mittback dagen efter. Efter det gjorde jag inga fler minuter som innermitt, konstaterar Felix Eriksson, som haft Kamratgården som fotbollshem sedan säsongen 2019.

Där har utvecklingen gått framåt i rasande fart.
– Jag har blivit extremt bekväm med bollen, det är en viktig del av min spelstil. Jag fick ju chansen redan som 15-åring att spela mittback i P17 Allsvenskan, trots att jag bara var 165 centimeter lång då, så det var lite speciellt. Jag har fått mycket förtroende från tränarna och det har bara flutit på.

Det blev ett SM-guld i P19 Allsvenskan ifjol, men bara en niondeplats i år. Hur har säsongen varit?
– Det blev väl inte riktigt som vi hade velat. Vi gick in i Allsvenskan med bra självförtroende från förra året, men det var också många som tog klivet upp i A-laget så det blev en hel del förändringar. Jag tycker att vi startade väldigt bra och kände då att vi kunde ta guld igen, eller i alla fall komma högt upp, men tyvärr har det varit upp och ner i våra prestationer, säger Felix Eriksson.

På ett personligt plan då?
– Jag har alternerat position ganska mycket, men de flesta matcherna är jag rätt nöjd med. Jag har inte fått så många minuter i Allsvenskan med A-laget så det har varit skönt att få matchspel med P19 varje vecka.

Ja, Erikssons medverkan i A-laget har stegrats i takt med att säsongen har gått, och under året fick han debutera i Allsvenskan. Han fick också ett seniorkontrakt strax efter sin 18-årsdag.
– Debuten var såklart väldigt rolig, men det jag tagit med mig mest är att få träna varje dag i seniorfotboll. Det har utvecklat mig väldigt mycket. Man måste ju anpassa sitt spel där och har inte råd att göra lika många misstag, för då blir man lättare straffad. För mig har det handlat om att anpassa min spelstil, men inte så mycket att jag tappar mig själv. Det har jag jobbat med, säger Felix Eriksson.

För sitt ambitiösa jobb och sina fina prestationer under 2022 fick han också pris som Årets Unicoachback.
– Det är jättekul, och en bekräftelse på att ens individuella prestationer har varit bra och att man gått framåt i sin utveckling.