Efter säsongens första halva är det jämnt värre i P19 Allsvenskan. Inom ett avstånd på åtta poäng trängs nämligen tio lag, varav ett är IFK Norrköping.
– Det är viktigt för oss att att förbli ett allsvenskt lag även 2023, konstaterar P19-tränaren Henric Pekkala.

Det är sommaruppehåll i “nya” P19 Allsvenskan, som sedan i år enbart består av en rikstäckande serie istället för två. Tanken är att det ska höja nivån ytterligare och skapa ännu bättre utvecklingsmöjligheter för spelare och ledare i de främsta akademierna.

Den förändringen välkomnas av Henric Pekkala:
– Jag tycker att det gör stor, stor skillnad för det tvingar laget och spelarna att komma upp i nivå varje helg. Gör man inte det så blir man straffad, då är motståndet för bra. Det märks att vi har utvecklats mycket, både spelmässigt som lag och individuellt, av att kontinuerligt spela matcher i ett högre tempo.

Linköpingsbördige Pekkala är 25 år och gör sin andra säsong i IFK Norrköpings P19-lag, men den första som huvudansvarig. 

I en haltande tabell ligger klubben på åttonde plats, efter att ha förlorat vårsäsongens två sista matcher. Den allra senaste slutade 1-2 mot Brommapojkarna, efter att förlustmålet kommit på tilläggstid.

– Det var extremt tungt. Det var en jämn första halvlek, men andra halvlek tycker jag var en av våra bästa under hela säsongen hittills, om inte den bästa till och med. Vi skapade tillräckligt med chanser för att avgöra, och borde gjort både ett och två mål innan de gjorde sitt, menar Henric Pekkala, och säger så här om året i stort:
– Prestationsmässigt har det gått bra i princip varenda match, förutom genomklappningar mot Hammarby (0-4) och Öster (0-3). Sedan kan man ju konstatera att vi gått väldigt starkt på hemmaplan och bara förlorat mot BP, men haft det lite tyngre borta med en vinst på fem matcher. 

Är det viktigt för er att inte åka ur serien i år?
– Absolut. Kollar man till resultat så är ju nummer ett för oss att inte åka ur serien, och så kan jag tänka mig att många av de andra lagen också resonerar. Även om utveckling såklart står i fokus så är resultatet oerhört viktigt, det vore dumt att säga något annat. Vi går ut för att vinna varje match och ska försöka se till att hålla oss så långt borta från nedflyttningsstrecket som möjligt.

IFK Norrköping har ett samarbete med division 1-laget IF Sylvia, och tre spelare från P19-laget – Fritiof Hellichius, Leo Jonsson och David Ström – har hittills gjort matcher i seniorsammanhang. Ännu fler än så har dock tränat med laget, men också med Norrköpings A-lag.
– Vi har en väldigt bra träningsmiljö, med stort fokus på spelaren och själva fotbollen. Det finns många duktiga och drivna tränare här, och ett tätt samarbete mellan akademi och A-lag: vi delar ju faciliteter från P16 och uppåt, och även med Sylvia. Det är lätt att gå mellan lagen i träning, titta på varandra och hålla kontakten, menar Henric Pekkala.

Även han känner att det är stimulerande att befinna sig på Platinumcars arena.
– Jag trivs väldigt bra i den roll jag har nu och känner att jag lär mig mycket varje dag. Jag kan se mig själv vara kvar i den här miljön ett bra tag till och utvecklas, och sedan ta kliv uppåt. Det viktigaste är att jag får vara i en miljö där jag känner att jag kan hjälpa spelarna att utvecklas samtidigt som jag själv tar steg framåt.

Foto: Fredrik Stenman