Ligacupens gruppspel har kommit lite mer än halvvägs, och för Norrby IF:s P19-lag har inledningen varit mer än godkänd. Man toppar till och med sin grupp efter segern mot lokalrivalen Elfsborg i den senaste omgången.
– Vi har satt oss i en bra position, konstaterar huvudtränaren Johan Fälth.

28-årige Fälth kommer för övrigt närmast från just Elfsborg, där han under fjolåret var ansvarig för föreningens P16-lag. 

Beslutet att ta steget till Norrby motiverar han så här:
– Man har gjort lite av en nystart på akademisidan, med en ny akademichef och utvecklingschef. Det är en intressant satsning, och framförallt har man satt ett helt nytt och tydligt arbetssätt från P11, som är vårt yngsta lag, upp till P19. Det finns mycket man gör bra i Norrby, och för mig var det här en rolig utmaning, menar Johan Fälth.

En av lagets målsättningar under 2022 är att ta hem den regionala division 1-serien i Västergötland och därmed få kvala upp till “nya” andradivisionen, Superettan. Men först väntar spel i Ligacupen, där Norrby står på sju poäng efter tre omgångar.
– Det har sett bra ut i vårt presspel och vi har haft den intensitet vi vill ha. Sedan finns det som alltid under en försäsong massor med saker att jobba vidare på, men grunderna börjar sitta och det är skönt att få utdelning där.

Apropå just utdelning så blev det, som bekant, seger med 2-1 mot Elfsborg under den gångna helgen. 
– Det är väldigt kul att se att vi kan vara lika bra som dem och även slå dem. Det var skönt för självförtroendet att få en seger, och framförallt var det en bra prestation. Sedan var det kanske inte den mest välspelade matchen, utan mycket derbykaraktär med rejäla närkamper och mycket kamp, berättar Johan Fälth. 

Två matcher återstår, mot Örgryte och Jönköpings Södra. Är målet att vinna gruppen och gå vidare i Ligacupen?
– Det är väl inte huvudmålet så sett, men sedan är det alltid skönt att ha det i egna händer. Vi har satt oss i en bra position, och gör vi två bra prestationer framöver så bör vi kunna få med oss poäng. Det hade varit jättekul att gå vidare såklart, det är nog även spelarnas stora mål under försäsongen.

Samtidigt gläds Johan Fälth också åt att flera akademispelare fått chansen i Norrbys seniorlag under början av fotbollsåret 2022.
– Ja, vi har bland annat haft några killar födda 2005 som varit med och spelat från start. Det är kul att det kommer upp unga och duktiga spelare som får chansen i A-laget, och de kommer säkert få möjligheten att träna och spela där även framöver. Steget är ju väldigt kort i Norrby jämfört med hur det kan vara i några av de allsvenska akademierna, säger Fälth.

Foto: Klas Jonsson