Under 2021 visade Östers IF att man kunde konkurrera med – och besegra – femstjärniga akademier i P19 Allsvenskan. Därefter tog också lagets tränare, 29-årige Victor Salwén, steget till en av de sistnämnda: nämligen IF Elfsborg.
– För någon som älskar fotboll så är det här det bästa som finns, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Den 10 januari inledde Elfsborgs P19-lag säsongen 2022 på Borås Arena med träning, men också med en förändrad ledarstab vid rodret. Emir Bajrami, som tidigare ledde gänget, hade befordrats till assisterande tränare i A-laget, och den som nu istället instruerade och dirigerade spelarna var Victor Salwén.

Från barndomshemmet i Herrljunga till Borås är det bara fem mil, men Salwén hann däremellan mellanlanda i Växjö för studier vid Linnéuniversitetet och sedan två års heltidsjobb i Östers akademi. 

Ifjol blev det en sjätteplats i P19 Allsvenskan, för övrigt två poäng före just Elfsborg.
– Jag är supernöjd med säsongen och spelarnas utveckling, såväl individuellt som lag. Det gick givetvis i vågor, men vi slog exempelvis IFK Göteborg, som vann SM-guld, både borta och hemma. Det är jäkligt kul att vi kunde vara med och slåss i varje match, konstaterar Victor Salwén.

Efteråt kom han, som sagt, i kontakt med Elfsborg och erbjöds så småningom ett paketerbjudande som inte gick att tacka nej till: dubbla roller som P19-ansvarig och utvecklingschef i akademin, och därtill ett instruktörsjobb på stadens NIU-gymnasium. 

Vad var det som lockade med att komma till Elfsborg?
– Det är ju en allsvensk toppförening, och att få befinna sig i den vardagen varje dag är såklart utvecklande ur mitt perspektiv som tränare. Jag vill bli bättre hela tiden, säger Salwén.

Är det en annan sorts kravställning där?
– Huvuduppgiften är egentligen densamma: att ta fram spelare till A-laget. Det är bara det att A-laget ligger på en annan nivå här. Samtidigt har jag samma inställning till spelarutveckling som i Öster, och det är att inte utbilda spelare till Superettan, utan att göra dem så bra som möjligt så att de klarar av att ta nästa steg också. Att man har ett A-lag som spelar i en viss division ska inte kunna sätta stopp – kan man hjälpa spelare att nå en högre nivå så måste man försöka göra det.

Tack vare sina placeringar i P19 Allsvenskan Södra under 2021 kommer både Öster och Elfsborg att förfoga över varsin plats i årets rikstäckande serie.

Där gör Sveriges 14 bästa P19-lag upp om SM-guldet, som hamnar hos seriesegraren.
– Vi hade bra motstånd i stort sett hela förra året, och det räknar jag med att det blir i år också. Sedan är det givetvis kul att även få möta de bästa lagen från den norra serien. Vi får utvärdera efter säsongen och se hur det kommer att vara, säger Victor Salwén, som inte har något krav på sig att utmana om förstaplatsen:
– Nej, det har vi inte, och det är ju svårt att säga hur man står sig nu när serierna slås ihop. Det ska egentligen bara bli roligt att få spela bra matcher hela tiden, och givetvis kommer vi försöka vinna varenda en. Det försökte jag i Öster också.

Målsättningen i framtiden är att få träna ett elitlag, men samtidigt har 29-årige Salwén inte bråttom. Tvärtom ser han varje dag till att samla på sig så mycket ny kunskap det bara går. 
– Det är mina kompetenta kollegor som format mitt kunnande och mig som fotbollstränare, och att få chansen att komma till Elfsborg – där Jimmy Thelin och hans stab är en av de bästa i Sverige – betyder massor för min personliga utveckling. Fortbildningarna med Svensk Elitfotboll har också gett mycket, och utöver det så läser jag även mycket för att lära mig mer, säger Salwén och tillägger:
– Jag försöker se till att hela tiden utvecklas i mitt tränarskap, ledarskap och i min fotbollsfilosofi, och ta med mig saker ut på planen för att pröva på spelargruppen. Jag tror att det gäller att ha ett nyfiket mindset och att vilja söka kunskap i det här yrket.

Starten i Borås har också, konstaterar han, varit precis så energigivande som han hade hoppats.
– Ja, jag älskar varenda minut av det här jobbet!

Foto: Evelina Albinsson