Hur man avslutar ett fotbollsår på bästa sätt? Tja, man kan såklart göra som IFK Göteborgs målvakt Adam Ingi Benediktsson: debutera i Allsvenskan, vinna SM-guld på P19-nivå och sedan utses till Årets Unicoachmålvakt.
– Mitt fokus under säsongen var SM-guldet, det andra var en bonus, säger den isländske 19-åringen till Unicoach.se.


Den som var på plats i Prioritet Serneke Arena i Göteborg den 18 december fick se några av Sveriges bästa juniorer göra upp om ära, en guldfärgad pokal och medaljer av finaste valör. En av de sistnämnda hamnade runt halsen på Adam Ingi Benediktsson, som stod för en fenomenal målvaktsinsats i finalen mot Hammarby.

Matchens lirare utsågs inte, men han hade tveklöst varit en stark kandidat till den utnämningen.
– Jag tänker aldrig på om jag gjort en bra eller dålig match, utan jag fokuserar bara på att göra mitt jobb. Mina försvarare hjälpte mig också jättemycket och lät mig sköta mitt, och jag tycker att hela laget gjorde en bra match, säger Ingi Benediktsson, som 2019 lämnade tryggheten på Island för att flytta till “Blåvitt”.

En övergång som varit allt annat än lätt.
– Ja, det var jättetufft, särskilt under de första två åren, och jag var dessutom skadad mycket i början. Det var jobbigt mentalt på det sättet, men jag har bra ledare och medspelare som har hjälpt mig.

I vintras skrev islänningen ett A-lagskontrakt med IFK Göteborg som sträcker sig till 2024, och två veckor senare gjorde han sin allsvenska debut i 4-0-segern mot Östersund. Han fick även chansen när laget vann med 2-1 mot IFK Norrköping.
– Det var jättekul, särskilt med tanke på spelarna vi har. Jag hade Marcus Berg i mitt FIFA-lag för sex år sedan, nu var jag på planen med honom … Det var roligt såklart. 

Hur tänker du kring 2022? Är målsättningen att få spela ännu mer i Allsvenskan?
– Jag vill bara göra mitt jobb och visa (tränaren Mikael) Stahre, alla andra i Allsvenskan och alla landslagsledare att jag är redo att spela A-lagsfotboll. Det är huvudet ner och jobba hårt, göra sitt bästa på träningarna. Målsättningen är inte att få matcher, men om jag gör det bra så ska jag spela, säger Adam Ingi Benediktsson.

Han får också inspiration från sin äldre bror, Viktor Helgi Benediktsson, en försvarare som just nu spelar fotboll i USA.
– Sedan jag var 14 år har jag varit motiverad att bli proffs. Jag var bara tio när min bror flyttade till Norwich så jag har fått se hur livet är som proffsfotbollsspelare, och min ambition är stor. 

Text: Martin Ahlin

Foto: IFK Göteborg