IFK Norrköping utsågs nyligen till 2021 års Unicoachklubb, men grunden till dagens framgångsrika akademi lades för många år sedan. Och ambitionen är fortfarande, varje dag, att bli ännu bättre.
– Vi vill vinna varje match som alla andra, men det stora målet är att hela tiden få fram spelare, säger akademichefen Tony Martinsson till Unicoach.se.

Själv har han haft sin nuvarande position i ungefär ett decennium, fördelat över några olika sejourer, och var dessförinnan sportchef i klubben. I egenskap av den rollen införde Martinsson regelbundna möten mellan ledare i A-laget och akademin, ja, ända ner till ungdomsverksamheten.

Han ser det som en framgångsfaktor, eftersom det “rivit muren” mellan seniorer och övrig verksamhet. Men Tony Martinsson pekar också på ytterligare en viktig detalj:
– Det gäller att skapa en dna-identitet i föreningen där man inte bara ska ha barn- och ungdomsverksamhet och vara nöjd med det, utan det måste komma ut något i slutändan. Jag brukar säga att när du börjar gymnasiet så är det inte bara årskurs 1 du ska klara av, utan du ska gå ut årskurs 3 och klara hela processen dit. Samma sak gäller i fotbollen, säger han.

2021 var också ett bevis på att IFK Norrköping lever som man lär. Fyra spelare födda 2002 eller senare debuterade för laget i Allsvenskan, och utöver det tog man sig till final i den nationella P16-serien samt kvalificerade sig för spel i “nya” P19 Allsvenskan.

Dessutom fick Norrköping återigen maximala fem stjärnor i certifieringen, som under 2022 kommer att ersättas av en ny motsvarighet, med sju stjärnor som högsta tak. 
– Jag tycker att den första certifieringen, som kom för drygt tio år sedan, gjorde att svensk ungdomsfotboll blev mycket bättre för att föreningarna lade in mer resurser i den delen av verksamheten. Sedan behövs det ju ett omtag om man tittar på konkurrenssituationen och det faktum att exempelvis danskarna har blivit mer aggressiva i att värva svenska spelare. Det är klart att vi måste vara på tårna och lyfta vår verksamhet, och nu har det gjorts ett rejält omtag med certifieringen, säger Martinsson och fortsätter:
– Målbilden för vår del är att vara femstjärniga även framöver, trots att vi vet att vi kommer få slita med att nå dit.

Vad betyder det för er att utses till Årets Unicoachklubb?
– Det är jättekul för det är ett hårt arbete som ligger bakom från väldigt många personer, även ledare som slutat, sedan många år tillbaka. Vi har såklart också spelarna att tacka, och gamla styrelser som möjliggjort att vi kunnat satsa på akademiverksamheten. Det är många som ska tillägnas den här utmärkelsen.

Och den östgötska föreningen ligger, som sagt, inte på latsidan för det, utan ser fram emot ett 2022 där man ska ta ytterligare kliv i rätt riktning.
– Ja, det övergripande målet i år är att hitta rätt i den nya certifieringsprocessen, men sedan ska vi fortfarande fortsätta få fram spelare till vårt A-lag. Det är ju det som det går ut på, konstaterar Tony Martinsson.

Text: Martin Ahlin
Foto: IFK Norrköping